Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Het lijkt erop dat DSW de taperingstrips niet meer wil vergoeden, wat nu?

Vraag

Beste Peter,

Ik loop even tegen het volgende aan. De machtiging van de taperingstrips is verlopen. DSW wil nu weten waarom ik een reguliere dosis 10 mg slik, en hoelang het nog duurt voordat ik de amitriptyline helemaal heb afgebouwd.

Nou slik ik geen 10 mg in één tablet want daar werd ik erg depressief van. Het afgelopen jaar heb ik tweemaal 5 mg genomen om te stabiliseren.

Ik kan niet tegen de steeds wisselende merken en die 10 mg. Terug naar regulier gaat dus niet.

Wat is nou wijsheid in mijn geval?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste M.,

DSW stelt je deze vraag omdat de standaarddosering van amitriptyline van 10 mg goedkoper is dan de 10 mg die je nu naar ik aanneem in taperingstrips krijgt.

Als die standaarddosering van 10 mg bij jou tot problemen leidt en de 10 mg van de Regenboog Apotheek niet (ik kan dat niet beoordelen) en je behandelaar vindt dat ook, dan kun je aan je behandelaar vragen om aan DSW te melden dat de 10 mg die je nu naar ik aanneem in strips op maat of in stabilisatiestrips krijgt, volgens je behandelaar voor jou medisch noodzakelijk en dus geïndiceerd zijn. Zoals behandelaars dat ook kunnen doen als een patiënt problemen heeft met een generiek medicijn en met een (duurder) merk medicijn niet.

Als je behandelaar je hierbij wil helpen dan kun je op deze manier proberen om DSW ervan te overtuigen dat het vergoeden van de medicatie voor jou beter is en voor DSW uiteindelijk goedkoper, dan jou te dwingen om andere medicatie te gaan gebruiken waar jij minder goed op reageert.

Als dit niet lukt dan is het aan jou om te beslissen om de medicatie die je nu gebruikt zelf te betalen of misschien in overleg met je behandelaar te besluiten of het misschien mogelijk is om heel voorzichtig verder te gaan met afbouwen (wat je neem ik aan uiteindelijk wilt doen), wat DSW dan naar ik aanneem wel zal betalen.

Andere oplossingen kan ik voor jou zo gauw niet bedenken. Ik hoop dat je met dit antwoord toch iets kunt.

Met vriendelijke groet,

Peter


INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 13 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antidepressiva
Medicatie
taperingstrips

Lees ook