Beste Jim van Os,
Ik heb meerdere depressieve episoden gehad, allemaal begonnen omdat ik obsessief met iets bezig was. Ik kon de gedachten hieraan niet stoppen.
Nu zit ik sinds vijf jaar in een depressie waarin rumineren centraal staat. Gedachten als: “het komt nooit meer goed” en “ik ben medicatieresistent”, staan hierbij centraal.
Is er een indicatie wanneer dit rumineren stopt? Ik voel mij erg depressief door die gedachten en ik heb ze ook niet gehad in de perioden dat ik niet depressief was.
Ik denk niet dat het rumineren nog stopt na vijf jaar. Inmiddels heb ik al psychotherapie, diverse medicamenten en ECT gehad. Ik weet niet of ik dit nog 20 of 30 jaar ga volhouden.
Heeft u nog tips?
Met vriendelijke groet.
Antwoord
Beste E.,
Dank voor je vraag. Je bent mentaal kwetsbaar in de zin van dat je gedachtenstroom de neiging heeft om in een pijnlijk rondje te draaien rond een thema waarbij je weinig invloed ervaart op het kunnen stoppen ervan.
De behandeling die hierbij hulp kan bieden is Acceptance and Commitment Therapy (ACT) , is dat de behandeling die je hebt? Dit is een behandeling die niet zozeer is gericht op fixen als wel om een andere relatie aan te gaan met de pijnlijke ruminaties. Het punt van ACT is dat dingen als ruminerende gedachten er na een geslaagde behandeling nog wel zijn, maar dat de persoon er geen last meer van heeft.
Soms horen mensen bijvoorbeeld stemmen waar ze erg veel last van hebben. Met ACT komen ze dan in een staat dat de stemmen er weliswaar nog wel zijn op de achtergrond, maar dat ze er geen last van hebben….
Met andere woorden: onze geest is ingewikkeld. Er zit veel in waar je last van kan hebben, maar je kan jezelf ook trainen om er geen last meer van te hebben. Op die manier kun je het makkelijk nog 20 of 30 jaar volhouden.
Greetz Jim
Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 14 augustus 2022