Wat moet je doen als je door medicatie dyskinesie, in de vorm van bewegingen aan de mond, krijgt?
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Wat moet je doen als je door medicatie dyskinesie, in de vorm van bewegingen aan de mond, krijgt?
Hey A., dank voor je vraag!
Dyskinesie – vooral die vervelende bewegingen aan je mond – kan echt naar zijn, zeker als het door medicatie komt. Vaak is het een bijwerking van antipsychotica zoals Seroquel, en het heeft te maken met hoe die medicijnen invloed hebben op bepaalde hersenreceptoren. Ze kunnen soms een beetje de boel in de war sturen en dat kan zich uiten in onwillekeurige bewegingen, zoals in jouw geval rond de mond.
Wat je in zo’n geval kunt doen? Het is altijd goed om dit met je arts te bespreken, want die bewegingen (we noemen dat ook wel tardieve dyskinesie als het door langdurig gebruik komt) kunnen soms permanent worden als je er te lang mee rondloopt zonder aanpassingen. Het eerste wat vaak wordt geadviseerd, is om te kijken naar de dosering van je medicatie. Misschien kan je arts je helpen om die te verlagen of een alternatief te zoeken – en hier komen die taperingstrips weer handig om de hoek kijken als je geleidelijk wilt afbouwen. Het is belangrijk dat dit langzaam en gecontroleerd gebeurt, zodat je geen heftige onttrekkingsverschijnselen krijgt. Je kunt hierover advies vragen via de Regenboog Apotheek.
Daarnaast zou je kunnen vragen naar andere medicatie die de dyskinesie kunnen verminderen. Soms wordt er een extra middel voorgeschreven om de bijwerkingen van antipsychotica te dempen, maar daar moet je wel voorzichtig mee zijn, want dat kan weer leiden tot polyfarmacie (te veel medicatie in je systeem). Altijd een balans zoeken dus.
En, mocht je op termijn willen afbouwen, vergeet dan niet dat medicatie zoals Seroquel je hersenen verandert, wat betekent dat afbouwen geduld en voorzichtigheid vereist. Sommige mensen hebben last van onttrekkingsverschijnselen zoals angst, slapeloosheid of rare fysieke sensaties, maar dat kan beter worden na verloop van tijd. Geduld en aandacht voor je lifestyle kunnen hierbij enorm helpen – dingen als gezonde voeding, regelmaat, beweging en ontspanning kunnen je helpen je systeem wat rust te geven terwijl je afbouwt.
Oh, en een tip: dyskinesie is ook een bekende bijwerking die op PsychoseNet uitgebreid besproken wordt in onze tools. Check onze keuzetool voor bijwerkingen van antipsychotica.
Hoop dat dit helpt, en dat je snel verlichting vindt! Als je meer vragen hebt, je weet me te vinden.
Greetz Jim
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN: