Antwoord
Hey S., dank voor je vraag. Wow, ik kan me voorstellen dat je het gevoel hebt dat je al een gigantische strijd hebt gevoerd, zeker als je al 25 jaar met zulke intense dwanggedachten rondloopt. Het is echt ongelooflijk zwaar, en je zegt het zelf al: het is gewoon niet te doen als je dit nog jaren moet volhouden. Dus ik begrijp helemaal dat je op zoek bent naar nieuwe oplossingen, zoals ECT.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, ECT wordt soms toegepast bij mensen met dwanggevoeligheid, maar het is zeker niet de eerste stap en er is weinig bewijs dat het effectief is. ECT wordt vooral gebruikt bij zeer ernstige, therapieresistente depressies en soms bij mensen die ook dwangklachten hebben in combinatie met bijvoorbeeld een zware depressie. Maar voor dwanggedachten zonder een ernstige depressie is het minder gebruikelijk en minder effectief. Het wordt meestal pas overwogen als er echt geen enkele andere behandeling heeft geholpen en de klachten zo ernstig zijn dat er eigenlijk geen andere opties meer over zijn.
Dat gezegd hebbende, is ECT ook geen ‘makkelijke’ oplossing. Het kan tijdelijk verlichting geven, maar het is echt geen garantie dat het die dwanggedachten definitief wegneemt. Er zijn ook risico’s en bijwerkingen aan verbonden, zoals geheugenproblemen. Dus het is iets waar je heel goed over moet nadenken en bespreken met je behandelaar als je deze route zou willen overwegen.
Maar hé, als medicatie tot nu toe niet werkt, dan betekent dat niet dat er geen hoop meer is. Er zijn ook andere benaderingen die je kunt proberen. Misschien is het tijd om naar iets te kijken buiten het traditionele medicatiepad. Denk aan lichaamsgerichte therapieën of iets meer trauma-georiënteerds, zoals het trauma comprehensive resource model (CRM), wat helpt om met diepere lagen van stress en angsten om te gaan. Ook kan exposure (zonder dat irritante woord ‘CGT’ te gebruiken, haha) in een hele veilige, opbouwende setting je leren om de confrontatie aan te gaan met die intrusieve gedachten. Niet om ze weg te duwen, maar juist om ze minder ‘macht’ over je te laten hebben. ACT is ook een optie om dat te leren (Acceptance and Commitment Therapy) – zie hieronder.
Ik merk ook dat je stress een belangrijke factor is in hoe de dwanggedachten opkomen. Dat is geen gekke gedachte, want stress kan die gedachten echt een stuk erger maken. Dus het kan ook helpen om aan die stress te werken, misschien via mindfulness, yoga, of zelfs iets als ACT. Bij ACT draait het om leren accepteren wat er in je hoofd gebeurt, zonder er meteen op te hoeven reageren. Een soort mentale flexibiliteit, zeg maar, zodat die gedachten je leven niet meer zo beheersen.
En over medicatie: als je al zoveel hebt geprobeerd zonder dat het werkt, is het misschien goed om eens te kijken of het zinvol is om je medicatie met hele kleine stapjes af te bouwen (als je nog gebruikt). Medicatie die lang gebruikt is, kan soms minder effectief worden en juist voor andere vervelende bijwerkingen zorgen. Sommige medicamenten zoals antipsychotica kunnen dwang ook erger maken of veroorzaken. Het kan nuttig zijn om te kijken naar taperingstrips om dit heel langzaam en veilig te doen, mocht je dat nog niet geprobeerd hebben. Misschien kan dat op termijn wat rust brengen in je brein.
Hopelijk helpt dit een beetje om de mogelijkheden wat te verkennen, en weet dat er altijd meerdere wegen zijn die je kunt proberen. Je hebt al zoveel volgehouden, en dat op zich is al een enorme kracht. Blijf zoeken naar wat voor jou werkt, en misschien zijn er nog wegen te bewandelen die je verlichting kunnen brengen. Voor informatie over ECT en alternatieven, bekijk vooral je opties samen met je behandelaar, want het is belangrijk dat je goed geïnformeerd een beslissing maakt.
Hope this helps, en blijf vooral volhouden! Kijk hieronder voor meer informatie, want er is nog veel meer te lezen en te ontdekken.
Greetz Jim
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:
- Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
- Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
- Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
- Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
- Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
- Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
- Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
- Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
- Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
- Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
- Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
- Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
- Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 14 oktober 2024