Mijn vriend is na zijn psychose weer voor het eerst aan het werk. Ik ben op zoek naar een hulpmiddel waarbij je als naaste kunt meten hoe zijn emotie/gevoel is, zonder dat je er continu over moet praten.
Mijn vriend is niet zo’n prater als het gaat om gevoel en emotie, en hij wil ook niet dat ik mij zorgen ga maken. Tegelijkertijd wil ik wel weten hoe hij zich voelt om een eventuele psychose vroegtijdig te kunnen voorkomen.
Zijn hier hulpmiddelen voor? Op internet zie ik een emotiemeter, maar ik denk dat dit misschien te eenvoudig is.
Antwoord
Beste L.,
Na een psychose is het inderdaad voor de persoon zelf en voor de naasten van belang om weer vertrouwen te krijgen in dat het goed kan blijven gaan. Echter, het is een kunst om een balans te vinden tussen zorg en bezorgdheid en het leven weer aangaan met al zijn uitdagingen en onvoorspelbaarheid.
Ik neem aan dat jij en je vriend, samen met zijn hulpverlener(s) enig inzicht hebben in wat bij hem de triggers zijn geweest waarop hij een psychose heeft gekregen. Soms is dat vrij duidelijk bijvoorbeeld slaaptekort, drugs, aanwijsbare stressoren zoals conflicten op werk of traumatische gebeurtenissen. Maar het is niet altijd even duidelijk en per persoon verschillend.
Belangrijk is dat jullie samen kunnen afspreken hoe jullie elkaar in het proces van herstel en vertrouwen opbouwen kunnen helpen.
Als daar het gebruik van een emotiemeter in past is dat natuurlijk prima, maar bij alles wat je kan gebruiken ter controle en preventie bestaat ook het risico dat je daarmee juist angst gaat voeden. Want uiteindelijk horen wisselende emoties ook gewoon bij het leven en zijn op zichzelf geen goede voorspellers van psychose.
Er moet geen overtuiging ontstaan in de zin van: het blijft goed gaan omdat we regelmatig checken hoe mijn vriend zich voelt. Maar… het kan wel een hulpmiddel zijn bij het kunnen communiceren over emoties. Ik gebruik zelf de emotie(kracht)meter van de VGCT.
Maar hebben jullie al kennisgemaakt met het G-schema? Het bijhouden van G-schema’s geeft je informatie over je gedachten in een bepaalde situatie, je gevoel en je gedrag. Het gaat dus wat verder dan alleen je emotie bijhouden en kan behulpzaam zijn bij preventie van bijvoorbeeld teveel aan achterdocht of betrekkingsideeën.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Met vriendelijke groet,
Clara Koek
Beantwoord door: Clara Koek op 2 mei 2024