Antwoord
Beste S.,
Wat je voorstelt om te gaan doen – een tablet combineren met medicatie in druppelvorm – is misschien voor jou mogelijk, maar kan ook heel gemakkelijk misgaan en je grote problemen gaan bezorgen. Het is voor jou daarom beter en verstandiger om dat risico niet te nemen, en om liever medicatie in tabletvorm te gaan gebruiken waarvan je iedere dag heel precies weet wat de dosis is die je inneemt.
Met behulp van taperingstrips is dit praktisch heel goed mogelijk. Op deze manier kun je problemen, waar je anders tegenaan kunt lopen, zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Voor goede uitleg hierover verwijs ik je naar onderstaand webinar over afbouwen van psychiatrische medicaties.
Met vriendelijke groet,
Peter
____________________________________________________________________________________________
WEBINAR MET UITLEG OVER AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switchstrips en strips op maat) en hoe die kunnen worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl en voor België: www.taperingstrip.be.
PERSOONLIJK ADVIES BIJ HET KIEZEN VAN EEN AFBOUWSCHEMA
Ook kunnen behandelaars bij de apotheker een persoonlijk advies vragen voor een afbouwschema voor een patiënt.
UITLEG OVER DE ONTWIKKELING VAN TAPERINGSTRIPS, hoe die werken en hoe die kunnen worden voorgeschreven wordt ook gegeven in dit blog:
https://madinthenetherlands.org/onttrekking-veilig-en-op-maat-afbouwen-psychofarmaca/.
VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.
Beantwoord door: Peter Groot op 31 oktober 2024