Beste Jim,
Wanneer wordt esketamine nasaal vergoed, en wie mag het voorschrijven?
Het middel lijkt iets nieuws in de psychofarmaca.
Bedankt voor je reactie.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Beste Jim,
Wanneer wordt esketamine nasaal vergoed, en wie mag het voorschrijven?
Het middel lijkt iets nieuws in de psychofarmaca.
Bedankt voor je reactie.
Hey R., dank voor je vraag!
Ah, esketamine neusspray, een nieuwe speler in het veld van de psychofarmaca! Het wordt inderdaad gezien als een doorbraak, vooral voor mensen met therapieresistente depressie, dus het is niet zo gek dat je er nieuwsgierig naar bent. Maar zoals met veel nieuwe middelen, komt er wel een heel systeem van regels en voorwaarden bij kijken voordat het zomaar vergoed wordt. En de resultaten vallen helaas tegen in de praktijk.
In Nederland wordt esketamine neusspray alleen vergoed voor mensen die therapieresistente depressie hebben – dus als je al meerdere antidepressiva hebt geprobeerd zonder resultaat. Maar dan nog gaat het niet zomaar; het middel moet worden voorgeschreven door een gespecialiseerde psychiater die ervaring heeft met esketamine. Het is dus geen medicijn dat je even bij de huisarts kunt ophalen, helaas.
Daarnaast moet het gebruik van esketamine gebeuren in een gecontroleerde setting. Dat betekent dat je na het toedienen een paar uur onder toezicht blijft om te kijken hoe je reageert, vanwege de mogelijke bijwerkingen zoals dissociatie of een tijdelijke stijging van je bloeddruk. Het is dus niet iets wat je thuis in je badkamer even kunt sprayen en klaar.
Er zijn een paar centra waar het wordt toegediend.
Wat betreft vergoeding: esketamine wordt sinds 2021 vergoed onder bepaalde voorwaarden, maar je moet wel aan die therapieresistente criteria voldoen, en de behandeling moet plaatsvinden in een erkende ggz-instelling. Dus als je denkt dat het voor jou een optie zou kunnen zijn, kun je dit het beste bespreken met je behandelaar of psychiater om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt.
Hope this helps, en blijf vooral vragen stellen, want er is nog zoveel te ontdekken in dit veld!
Greetz Jim
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN: