Wij worden als familie totaal niet betrokken bij de zorg rondom onze dochter en zusje met een psychotische kwetsbaarheid. Wel komt ze na een opname bij ons wonen. We hebben geen idee hoe we hiermee om moeten gaan. Gezegd wordt dat ze volwassen is, en geen toestemming geeft omdat zij vindt dat er niets met haar aan de hand is.
Wij zijn inmiddels wanhopig want haar gedrag is echt zorgelijk.
Wat te doen? Wachten op een ongeluk?
Antwoord
Beste L.,
Heel verdrietig dat jullie niet bij de zorg voor jullie dochter en zusje worden betrokken als familie. Het uitgangspunt moet zijn dat dat vanzelfsprekend is, maar in de praktijk is dat helaas vaak niet zo.
Als behandelaar weet ik echter ook hoe ingewikkeld het soms is, omdat de wet in de weg kan staan. Als iemand expliciet verbiedt contact met haar familie op te nemen, dan moet de behandelaar dat ook serieus nemen. Bij alle behandelingen geven we aan dat familie erbij hoort en dus bij de behandeling betrokken wordt, niet als vraag maar als mededeling… dat scheelt al. Ook gaan we soms voorbij aan het verbod, als er gevaar is of als we iemand niet ter zake wilsbekwaam vinden.
In dit geval hebben jullie denk ik wel rechten, want ze komt na opname bij jullie wonen. Zonder betrokkenheid bij de behandeling lijkt me dat niet mogelijk. Jullie kunnen dat wellicht als voorwaarde stellen.
Daarnaast kunnen jullie contact zoeken met een familievertrouwenspersoon die veel ggz-instellingen tegenwoordig hebben. En ook MIND Ypsilon, vereniging van naasten van mensen met psychosegevoeligheid, heeft veel ervaring hoe met deze verdrietige situaties om te gaan.
Veel sterkte!
Groet,
Wim
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Wim Veling op 15 december 2022