Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan de diagnose fibromyalgie en spasmofilie verband hebben met CPTSS?

Vraag

Dag Jim,

Ik ben zeer zwaar getraumatiseerd vanaf de kleuterleeftijd tot mijn adolescentie. Ik ben nu midden vijftig en heb de diagnose fibromyalgie en spasmofilie. Kan dit verband hebben met CPTSS? En is dat nog omkeerbaar?

Zijn hier wetenschappelijke studies naar gedaan?

Met vriendelijke groet,

E.

Antwoord

Beste E., dank voor je vraag!

Ik snap helemaal waarom je hier vragen over hebt – het is nogal wat, hè, om te horen dat je fibromyalgie en spasmofilie hebt, en dat dan ook nog naast CPTSS. En ja, er is zeker onderzoek dat de link legt tussen langdurig trauma en chronische pijnsyndromen zoals fibromyalgie en spasmofilie. Je lichaam en geest zijn eigenlijk net als een grote spons voor stress, vooral als het om traumatische ervaringen gaat die al zo jong zijn begonnen.

Laten we even bij die fibromyalgie beginnen. Wetenschappers denken dat het bij deze aandoening voor een groot deel draait om hoe je zenuwstelsel prikkels verwerkt, waarbij het lichaam chronische pijn blijft ervaren, ook al is er geen duidelijke “oorzaak” zoals een blessure. Trauma kan dit hele systeem flink ontregelen. Langdurige trauma’s zoals bij CPTSS kunnen het zenuwstelsel in een soort chronische alarmstand zetten – en als dat jarenlang doorgaat, raakt het systeem gewoon uitgeput en overprikkeld. Spasmofilie, waarbij je spierkrampen of spasmen hebt, kan ook samenhangen met deze constante staat van stress in je lichaam. Je spieren blijven dan eigenlijk gespannen alsof er altijd gevaar dreigt, waardoor die krampen en pijn zich opstapelen.

Over de vraag of dit omkeerbaar is: sommige mensen ervaren wel verbetering door verschillende vormen van therapie, vooral die gericht zijn op het lichaam en zenuwstelsel. Lichaamsgerichte therapieën kunnen soms helpen om je lichaam weer te leren ontspannen, zoals ademhalingsoefeningen, spanning-release-oefeningen, of mindfulness. Ook lichaamsgerichte trauma-therapieën, zoals het comprehensive resource model, kunnen helpen om die oude spanningen los te laten. Geen enkele therapie geeft natuurlijk garantie, maar bij veel mensen geeft het wel verlichting.

Er zijn zeker studies naar gedaan, hoewel fibromyalgie en trauma nog steeds een moeilijk te doorgronden combinatie is. Steeds meer onderzoek laat zien dat het zenuwstelsel door trauma zo wordt getraind dat het steeds op “aan” staat, en dat kan leiden tot pijn- en spierspanningsproblemen. Maar elke persoon is uniek, dus wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet per se.

Een klein tipje: kijk eens naar activiteiten die je zenuwstelsel kalmeren. Dingen zoals yoga, meditatie, en regelmatige, zachte beweging (wandelen, zwemmen) kunnen allemaal helpen om je lichaam weer een beetje in rust te krijgen. En wat ik ook vaak hoor, is dat het helpt om een beetje te experimenteren met verschillende methodes, zonder meteen te verwachten dat het dé oplossing is. Een soort nieuwsgierigheid, misschien.

Hope this helps en kijk vooral bij de informatie hieronder voor meer inspiratie. En als je nog eens verder wil praten, onze chat is altijd beschikbaar.

Greetz Jim

EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:

  • Wil je met iemand chatten? Ga dan naar onze chat en verrijk jezelf met een herstelondersteunende chat met een van onze medewerkers.
  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
  • Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
  • Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
  • Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
  • Ben je op zoek naar traumawebsites, kijk dan op traumanet of stichting trauma en dissociatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 8 november 2024

Gerelateerd

Meer over

fibromyalgie
Trauma

Lees ook