Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Gaat psychose bij opname weg door medicatie of structuur en verandering omgeving?

Vraag

Een familielid (man 36 jaar) is drie weken opgenomen geweest op de op opname vroege psychose van een academisch ziekenhuis. Na een periode van heftige gebeurtenissen, langdurig wietgebruik (vanaf 15 jaar) en cocaïnegebruik (vanaf 32 jaar), trok hij zichzelf erg terug. Na een paar maanden zocht hij weer contact, maar vertelde hij bizarre verhalen over de buren die hem lastigvielen, filmpjes op de muren afspeelden en hem riepen en commentaar op hem hadden. Naar zijn zeggen zaten ze achter zijn drugs aan. Hij heeft hier een hele waan omheen bedacht, en komt op straat overal mensen tegen die erbij betrokken zijn.

Na drie weken opname is hij naar huis gestuurd zonder medicatie, met als diagnose drugspsychose. De stemmen en geluiden zijn een stuk minder geworden, maar de wanen zijn nog even hardnekkig.

Ik vraag mij af of de ernst van de psychose ook niet afgenomen kan zijn door de structuur, rust en regelmaat die hij daar had. Ik maak mij erg veel zorgen over het verdere verloop. De nazorg bestaat nu alleen uit een wekelijks gesprek bij een ggz-instelling.

Antwoord

Beste R,

Inderdaad is het zeer waarschijnlijk dat als de psychose verdwijnt of vermindert wanneer iemand wordt opgenomen, dit vaak niet zozeer te maken heeft met de behandeling, bijvoorbeeld medicatie, maar meer met de verandering van omgeving met name: (i) regelmaat en structuur, (ii) normaliserende sociale interacties en gesprekken, (iii) beter eten en slapen.

Wat betreft het verdere verloop: deel je zorgen met de mensen van de nazorg, vraag hen of ze op de hoogte zijn van wat jij waarneemt, en of er misschien meer nodig is…

Ze mogen misschien niet met jouw praten vanwege beroepsgeheim, maar ze mogen wel naar jou luisteren!

Nog beter zou het zijn als je familielid toestemt in jouw aanwezigheid tijdens een gesprek met de hulpverlener, zodat jullie de zaak samen kunnen bespreken en ook het familienetwerk wordt ingeschakeld bij de verdere behandeling…

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 19 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook