Beste Jim,
Ik vroeg me af of er een verband is tussen gameverslaving en psychose?
Bedankt voor je antwoord.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Beste Jim,
Ik vroeg me af of er een verband is tussen gameverslaving en psychose?
Bedankt voor je antwoord.
Hey C., dank voor je vraag!
Nou, dat is zeker een interessante vraag. Het lijkt misschien een beetje als appels en peren vergelijken, maar er zijn wel wat dingen die met elkaar te maken kunnen hebben, als je diep in de materie duikt.
Gamen kan voor sommige mensen echt een vlucht zijn uit de realiteit, en als je dan al wat gevoelig bent voor psychose, kan het gamen die gevoeligheid soms versterken. Het is een beetje alsof je in een andere wereld duikt, die zo intens en meeslepend kan zijn, dat het lastig wordt om de grens tussen die wereld en de echte wereld helder te houden. Voor iemand die al psychosegevoelig is, kan dat natuurlijk tricky zijn. Vooral als het gamen heel intens wordt en je dag en nacht in die digitale wereld zit, dan kan dat de balans in je MIND/BRAIN een beetje overhoop gooien.
Maar, en dit is wel een belangrijke maar, het betekent niet dat iedereen die veel gamet automatisch een verhoogd risico heeft op psychose. Het gaat vaak om een combinatie van factoren: stress, slaapgebrek, misschien al bestaande psychische kwetsbaarheden, en ja, gamen kan daar soms nog een schepje bovenop doen.
Als je merkt dat het gamen invloed heeft op je mentale gezondheid, is het misschien goed om eens te kijken naar manieren om die balans terug te vinden. Dat hoeft echt niet te betekenen dat je nooit meer een game kunt aanraken, maar wel dat je wat bewuster omgaat met hoeveel en wanneer je gamet. Misschien is het ook een idee om iets van lichaamsgerichte therapie, mindfulness of ACT erbij te doen, om jezelf wat meer te gronden in de realiteit.
En natuurlijk, het kan ook geen kwaad om je game-uren een beetje in de gaten te houden, vooral als je merkt dat je hierdoor minder tijd hebt voor dingen die je echt energie geven, zoals sociale contacten of beweging. Kleine stapjes kunnen al een groot verschil maken.
Hope this helps en succes met de balans vinden!
Greetz,
Jim
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN: