Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik word gedwongen Cisordinol te nemen maar ik wil het niet, wat kan ik doen?

Vraag

Beste Jim,

Ondanks dat ik het zonder medicatie goed deed (vind ikzelf), word ik met leugens opgenomen en krijgen ze weer een zorgmachtiging voor elkaar.

Een inbraak wuiven ze weg, overlast door buren zouden zich in mijn hoofd afspelen, en het feit dat ik geen contact wil met mijn familie zou daar dan ook mee te maken hebben. Ik ben gewoon boos op mijn familie, dat kan toch iedereen overkomen?

Ik heb mijn leven prima op orde. Ik bezorg geen overlast, heb geen schulden en ik zorg goed voor mezelf. Toch dwingen ze mij een depot Cisordinol waardoor ik het gevoel krijg stil te staan. Ik heb moeite met plannen, organiseren en me concentreren op iets.

Ik wil dolgraag weer aan het werk en een opleiding volgen, maar ik denk dat mij dat onder invloed van die medicatie niet gaat lukken. Mijn psychiater hoopt dat mijn boosheid zo op de achtergrond raakt en dat het zo weer goed komt, ze maken me alleen maar bozer.

Dank voor uw reactie alvast.

Antwoord

Hey K.,

Buitengewoon frustrerend voor je!

Mijn advies in dit soort gevallen is altijd om te proberen voorbij de boosheid te komen en in plaats daarvan zo scherp mogelijk te onderhandelen, met hulp van een PVP-er en advocaat, over de volgende zaken:

  1. Zo laag mogelijke dosis van de medicatie.
  2. Je wil best hulp ontvangen maar dan vooral hulp om je leven weer op orde te krijgen, niet alleen medicatie en opname om symptomen te bestrijden.
  3. Hulp bij het vormen van een resourcegroep om je heen die zoveel mogelijk door jou wordt aangestuurd.
  4. Zo kort mogelijke opname.
  5. Hulp bij het opstellen van een keigoed crisisplan om te voorkomen dat je ooit weer wordt opgenomen.
  6. Hulp om te kunnen sporten en actief te zijn tijdens de opname.

Als je het zo aanpakt heb je sneller resultaat denk ik. Zou dat kunnen?

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 7 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Psychosegevoeligheid

Lees ook