Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik een gedwongen opname voorkomen in de toekomst?

Vraag

Beste meneer Van Os,

In 2021 heb ik twee maanden gedwongen opgenomen gezeten inclusief dwangmedicatie, in verband met wat de doktoren een manische psychose noemen (ik heb hier een iets andere kijk op, maar dat terzijde).

Dit is erg traumatiserend voor mij geweest.

Nou vraag ik mij af: zou ik nu -in alle wilsbekwaamheid en toerekeningsvatbaarheid- kunnen laten vastleggen dat ik in de toekomst niet meer op deze manier ‘gereanimeerd’ wil worden, mocht er ooit weer een soortgelijke situatie/geestelijke toestand bij mij ontstaan?

Ik heb oprecht liever dat ze me mezelf dan laten uitputten, van een flat laten springen, of welke andere mogelijke risico’s en gevaren er dan ook zijn – dan dat ik ooit weer gedwongen opgenomen word.

Ik hoop dat u mij hiermee kunt helpen.

Alvast bedankt!

Antwoord

Hey E.,

Dank voor je vraag.

De kern van de kwestie is wilsbekwaamheid. Als iemand niet wilsbekwaam is neemt de zorg het over. Zo is dat bij wet geregeld: wanneer weegt het recht op zorg zwaarder dan het recht op zelfbeschikking.

De wet kun je niet veranderen – dus je kunt niet laten vastleggen dat de wet in de toekomst niet toepasbaar is. Zo werkt dat niet.

Wat je wel kunt doen is twee dingen:

  1. Maak een goede resourcegroep en zorg dat je resourcegroep je wel en wee bewaakt zoals jij hen hebt duidelijk gemaakt dat jij wil.
  2. Maak een goed crisisplan waarin je vastlegt wat je wel en wat je niet wil dat er gebeurt, mocht je in een staat van wilsonbekwaamheid terechtkomen. Uiteraard zitten hier grenzen aan zoals door de wet opgelegd, maar de ervaring leert dat je er een heleboel narigheid mee kunt voorkomen, mits iedereen goed op de hoogte is van het crisisplan en van te voren beloofd heeft eraan mee te zullen werken…

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 26 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook