Beste Jim,
Heb jij ervaring met mensen die niet voldoende of goed reageren op lithium?
Zelf gebruik ik dit middel al 10 jaar omdat psychiaters dit adviseren. Ik voel me eerder slechter dan beter met lithium, en kom niet bij mijn ware gevoelens. Maar belangrijker nog, mijn spiegel schommelt telkens van 0.7 naar 1.1 met alle vreselijke bijwerkingen van dien.
Lamotrigine en een ander anti-epileptisch middel heb ik ernaast gebruikt.
Zijn er mensen die geen baat hebben bij lithium?
Het liefst stop ik ermee, mijn lichaam geeft duidelijk signalen dat het niet reageert zoals het zou moeten. Ik heb meerdere manische en licht depressieve episoden gehad met lithium.
Groet,
A.
Antwoord
Beste A.,
Ja, helaas zijn er mensen bij wie lithium in feite niets doet – behalve bijwerkingen veroorzaken. Naar schatting is dit 30% van de mensen die lithium voorgeschreven krijgen.
Vaak blijven psychiaters het dan toch voorschrijven, mede omdat er zelden aan de mogelijkheid gedacht wordt dat het medicament in feite geen effect meer heeft maar ook omdat het gewoon vaak moeilijk is om te bepalen of lithium nu wel of niet iets bijdraagt.
Ik denk dat jij en de psychiater een helder gesprek met elkaar moeten hebben en grondig data moeten verzamelen over de laatste tien jaar, waaruit blijkt of lithium wel of geen effect heeft gehad.
Je moet dan twee effecten uit elkaar houden: (i) effect van lithium bij de acute manie of depressie en (ii) effect van lithium in het voorkomen van nieuwe episoden van depressie of manie. Is er enig bewijs bij jou dat lithium iets doet? Betrek bij dat onderzoek ook andere mensen die je goed kennen, zoals familie.
Overigens komt het ook voor dat mensen die voorheen een goede respons hadden op lithium een transitie maken naar een periode waarin lithium geen effect meer heeft. Ook dit moeten jullie nagaan of het bij jou het geval is.
Succes!
Jim
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 46
Beantwoord door: Jim van Os op 29 juli 2020