Ypsilonkomt op voor familieleden en naasten van mensen met een (ernstige) psychische aandoening. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.
Wij krijgen geen informatie over onze volwassen zoon met schizofrenie, wat te doen?
Vraag
Onze volwassen zoon (begin 40) is ruim 15 jaar schizofreen en woont al jaren in een GGZ-instelling.
Hij leeft compleet naast de werkelijkheid. Sinds kort heeft hij de verpleging en behandelaar verboden nog maar iets aan ons over te brengen, ook wenst hij geen contact meer met ons terwijl dat in het verleden goed was. Volgens onze zoon betoveren wij hem, steken hem met lucifers, en is hij iemand anders geworden….
Wij krijgen nu totaal geen informatie over hem, dat respecteren wij tot op een bepaalde hoogte. Maar ook of hij nog in dezelfde GGZ-instelling woont, of ergens in Nederland rondzwerft (zijn RM is niet verlengd) of hij ziek is, wij komen niets meer te weten.
Wij voelen ons totaal machteloos en zijn onze zoon nu totaal kwijt. In en in verdrietig. Wij houden van hem!!
In hoeverre kan ik een mentorschap afdwingen? En in hoeverre kunnen ze zich beroepen op Beroepsgeheim en Privacy?
De conversatie loopt via een verpleegkundige in opleiding, en ik ga nu maar een brief schrijven aan zijn behandelaar. Eerst even uitzoeken wie dat is, en hopen dat hij onze schrijnende en wanhopige situatie begrijpt
Met vriendelijke groet.
Antwoord
Beste ouders,
Wat een verdrietige situatie. Jullie zoon wil geen contact met jullie en wil niet dat jullie informatie krijgen. Als hij dit zo uitdrukkelijk heeft aangegeven mogen de hulpverleners inderdaad geen persoonsgebonden informatie met jullie delen. Maar de vraag is of hij dit op dit moment goed kan beoordelen, want voorheen was het contact goed.
De hulpverleners kunnen sowieso wel met jullie praten, (algemene) informatie geven en jullie ondersteunen. Ook moeten ze blijven proberen om jullie weer bij de zorg te betrekken. Jullie zijn als ouders tenslotte de constante factor in zijn leven, terwijl de hulpverleners komen en gaan.
Over privacy in de ggz heeft Ypsilon een brochure gemaakt: ‘Wie zorgt praat mee’. Die kun je gratis lezen via de website. Ook kun je via Ypsilon steun en informatie krijgen.
Voor nu raad ik je aan om contact op te nemen met de Familievertrouwenspersoon van de instelling. Die kan jullie hierbij steunen en samen met jullie bekijken wat de mogelijkheden zijn. Ook kan de FVP helpen bij een gesprek met de behandelaar. Mogelijk kan hij/zij ook uitzoeken waar je zoon is.
De contactgegevens van de FVP vind je op de website van de instelling, of via de LSFVP (Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen).
Voor de toekomst zou je inderdaad kunnen overwegen om mentor van je zoon te worden. Als zijn wettelijk vertegenwoordiger moet je dan betrokken worden bij de zorg. Een mentor heeft ook recht op inzage van documenten en op informatie. ‘Gewone’ familieleden hebben dat niet. Mentorschap aanvragen moet via de kantonrechter en is dus niet direct geregeld.
Veel sterkte gewenst!
Heleen,
Ypsilon
Mind Ypsilonkomt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.
Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.ToestaanNiet toestaanPrivacy policy