Ik heb zelf een psychosegevoeligheid en ben ook spiritueel geïnteresseerd. Als ik kijk naar lentis en instellingen als ggz valt mij op dat mensen doen of ze alleen hun fysieke lichaam zijn.
In yoga, en alternatieve geneeswijzen word echter nooit gesproken over hersenen maar bijvoorbeeld je etherisch lichaam, je emotionele lichaam, je mentale lichaam en je spirituele lichaam. Mensen hebben ook chakra’s en dergelijke. Met andere woorden een heel andere “niet materiële kijk” op het bewustzijn van mensen.
Ik denk dat de geest en emoties invloed uit oefenen op de hersenen. De ziel en de geest besturen de hersenen. In plaats van dat de hersenen zich zelf besturen. Dit komt dan door negatieve gevoelens, emoties en trauma’s.
Wat vind u van deze algemeen aangenomen in bijvoorbeeld de alternatieve geneeswijzen?
Antwoord
Ik onderschrijf wat je zegt: de mens is niet enkel het fysieke lichaam. Ik beoefen zelf zenmeditatie. Maar voor yoga geldt eigenlijk hetzelfde; wanneer je dat lange tijd doet, kom je erachter dat er meer ‘aan het werk’ is dan enkel het brein en het lichaam. Hoewel zen vooral zegt dat je je hoofd hier niet over moet breken, erkent het dat bijvoorbeeld energie en bewustzijn van veel groter belang zijn dan we over het algemeen aannemen.
Zelf ervaar ik het etherische lichaam en chakra’s aan den lijve, zogezegd. Het probleem is dat er in de hoek van alternatieve geneeswijzen grote verschillen zijn in wat precies voor waarheid wordt aangenomen. Ook verschilt de mate van werkelijk inzicht van spiritueel werkers nogal.
Wat mij betreft zit er veel wijsheid verscholen in de spirituele hoek, maar je moet het wel vinden. Die persoon vinden die past bij jou als individu.
De medische wereld is gebaseerd op ‘meten is weten’. Het is goed om je daar bewust van te zijn, want het betekent dat voor sommige zaken minder ruimte is. Dat neemt niet weg dat je vooral je eigen waarheid moet hanteren. Want de misvatting is dat wetenschap hetzelfde is als waarheid. Maar laten we ook niet de andere kant op schieten, en wetenschap afdoen als iets minderwaardigs. Ik denk dat we beide werelden nodig hebben.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Hartelijke groet,
Rik
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 49
Beantwoord door: Rik Verweijen op 4 september 2019