Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan geheugenverlies een gevolg zijn van langdurig gebruik van Cisordinol?

Vraag

Geachte heer Van Os,

Mijn vraag is of door langdurig gebruik van Cisordinol (200 mg per injectie per maand gedurende 50 jaar) geheugenverlies kan optreden.

Blijkbaar vertel ik mensen vaak hetzelfde.

Hartelijk dank.

Antwoord

Hey C.,

Dank voor je vraag! Je hebt wel zeer lang gebruikt. Waarom wordt het nog steeds voorgeschreven, weet je dat?

Het langdurig gebruik van Cisordinol, dat zuclopentixol bevat, kan inderdaad bijwerkingen hebben zoals geheugenproblemen, waaronder amnesie. Dus dat is zeker iets om in de gaten te houden. Het kan zijn dat je nu, omdat je een dagje ouder bent inmiddels, een lagere dosering moet krijgen of zelfs dat het beter is om proberen te stoppen. Ouderen moeten een lagere dosering krijgen.

Medicatie is een van de vele mogelijke oorzaken van geheugenklachten. Naast medicatiegerelateerde oorzaken kunnen ook diverse niet-medicamenteuze factoren bijdragen aan geheugenproblemen. Zo kunnen psychologische factoren zoals depressie en angst, evenals het horen van stemmen, een aanzienlijke impact hebben op de aandacht en concentratie, wat weer invloed heeft op het geheugen​​​​​​.

Daarnaast kunnen leefstijlfactoren zoals te weinig beweging, overgewicht en roken negatieve effecten hebben op het cognitief functioneren. Het ontbreken van voldoende activiteiten of doelen kan ook leiden tot cognitieve klachten, mede door de invloed op motivatie en stemming. Sociale factoren, zoals demoralisatie door stigma en uitsluiting, spelen eveneens een rol in het ervaren van cognitieve problemen. Deze diverse invloeden onderstrepen het belang van een holistische benadering bij de behandeling van geheugenklachten, waarbij zowel medicamenteuze als niet-medicamenteuze factoren in overweging worden genomen.

Het beste daarom is dat er serieus wordt gekeken door een neuropsycholoog naar je geheugenklachten om uit te vinden wat er aan de hand is.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 24 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook