Beste Jim,
Ik heb een vraag over GEM.
Wordt er in de regio’s waar de GEM social trials lopen ook gebruik gemaakt van familie-ervaringsdeskundigen?
Ik vraag dit omdat ik zelf werkzaam ben als familie-ervaringsdeskundige bij een ggz-instelling, en ik merk dat naasten veel training kunnen gebruiken om het herstel van hun geliefde te kunnen steunen en ze tegelijkertijd soms zelf ook steun nodig hebben.
Hoe wordt hierop ingespeeld?
Hartelijk dank voor je reactie!
Antwoord
Hey M.,
Onze GEM social trials in regio’s zijn niet prescriptief. Ze schrijven niet voor wat er precies moet gebeuren volgens een gedetailleerde blauwdruk.
Het is meer een veranderbeweging om alle spelers in de regio om de tafel te krijgen en te opereren vanuit wederzijds respect, gelijkwaardigheid, menselijkheid en absolute samenwerking waarbij men ervoor zorgt dat niemand tussen de mazen van het net valt en van zorg verstoken blijft.
Het gaat er ook van uit dat er versterking komt van welzijn op recept, herstelacademies, eCommunities, social holding en (familie-)ervaringsdeskundigheid in het algemeen en dat de ggz zich veel meer gaat richten op actieve samenwerking met deze domeinen in plaats van alleen haar ‘evidence based’ ding te doen in isolatie.
Ook gaat het uit van een visie dat psychisch lijden altijd plaatsvindt in een context en dat (jonge) mensen vooral op zoek zijn naar een zinvol bestaan en niet symptoomreductie per se.
Dus binnen deze elementen is het natuurlijk logisch dat er ook aandacht is voor familie-ervaringsdeskundigen maar nogmaals, GEM is geen blauwdruk die zegt “hoe het moet”. Het zijn meer een aantal brede principes om de ggz uit het slop te halen.
Dank voor schrijven!
Greetz Jim
Beantwoord door: Jim van Os op 29 juni 2024