Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Zijn gesprekken met de patiënt tijdens opname niet heel belangrijk?

Vraag

Beste Ralph,

Mijn zoon van 26 is vanwege een manie opgenomen in een GGZ-instelling (crisis maatregel). Hij zit daar nu bijna twee weken.

Hij krijgt medicatie, olanzapine 10 mg, maar ik zie nog geen verbetering.

Het verbaast mij ook dat er nauwelijks gesprekken zijn gevoerd met mijn zoon. Er werd bij aanvang van de opname juist benadrukt dat er veel zal moeten worden gepraat. Mijn zoon vraagt daar zelf ook om.

Zijn gesprekken eigenlijk niet heel belangrijk?

Bij voorbaat dank.

 

Antwoord

Beste B.,

Een heel vervelende situatie, zo’n onvrijwillige opname vanwege manie.

Ik kan de behandeling van je zoon natuurlijk niet beoordelen.

In het algemeen: medicatie tegen manie werkt (mits ingenomen!) doorgaans binnen twee weken, anders moet de dosis worden aangepast (10 mg olanzapine is een relatief lage dosering), of eventueel een ander medicijn worden gegeven.

En natuurlijk moet er met iemand die opgenomen is gesproken worden. Ik zou eens samen met je zoon een gesprek aanvragen bij de psychiater, om te bespreken hoe de behandeling verloopt en wat het behandelplan is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 25 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Behandeling

Lees ook