Vanwege een manie kwam ik bij de ggz terecht waar ik groepstherapie volgde. Daar reageerden de psychiater en de sociaal psychiatrisch verpleegkundige nogal heftig op het potje melatonine dat ik had gevonden bij de drogist.
Het leek mij een ideaal middel aangezien slaapgebrek een groot gevaar kan zijn voor mij. Ze vertelden mij dat een lichaamseigen stof óók schadelijk zou kunnen zijn. Ik schrok van de reactie en vergat eigenlijk te vragen waarom het niet goed zou zijn voor mij.
Ligt het misschien aan de combinatie met andere medicijnen? Of is het voor iemand met psychosegevoeligheid sowieso geen goed idee om melatonine te nemen?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Antwoord
Beste M.,
Melatonine (‘slaaphormoon’) wordt dagelijks in kleine hoeveelheden door onze hersenen aangemaakt om in het kader van ons 24-uursritme de slaap-waakcyclus te sturen. Melatonine-preparaten worden wel gebruikt bij mensen met een zogeheten vertraagd slaap-waakritmestoornis. De timing van de inname is dan wel heel belangrijk om de zaak niet verder in de war te sturen.
Bij ‘gewone’ (in)slaapstoornissen is melatonine in wetenschappelijk onderzoek niet effectief gebleken. Als het iets doet is dat waarschijnlijk een ‘placebo’-effect.
Er is echter ook een risico dat je je eigen slaapcyclus verder ontregelt, zeker als je wat hogere doseringen inneemt. Daarom wordt het dus meestal afgeraden.
Overigens moet je ook terughoudend zijn met de gebruikelijke slaapmiddelen (meestal benzodiazepinen/’pammetjes’) vanwege de kans op gewenning en afhankelijkheid. Niet goed kunnen slapen is een veel voorkomend en soms hardnekkig fenomeen, waar ook niet-medicamenteuze behandelingen voor zijn.
Vriendelijke groet,
Ralph Kupka
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 maart 2022