Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Machteld Marcelis is psychiater en hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie, bij de Vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij werkzaam bij GGzE.

Bij wie kan ik terecht voor goede behandeling maar zonder verplichte diagnostiek?

Vraag

Kent u een goede psycholoog, psychotherapeut of psychiater, die zonder verplichte diagnostiek en zonder het geven van labels/etiketten/diagnoses mensen helpt?

Dank u wel.

Antwoord

Beste J.,

Mooie, maar tegelijkertijd moeilijke vraag om te beantwoorden, zonder verdere informatie. Ik weet niet wat en in welke regio je zoekt, maar ik zou denken aan de groep van vrijgevestigde psychologen/psychotherapeuten en/of psychiaters. Met name als (een deel van) hun zorg niet vergoed wordt door zorgverzekeraars (niet-gecontracteerde zorg), dan zijn deze vrijgevestigde therapeuten minder gebonden aan de (DSM-)labeling die voor zorgverzekeraars nodig is. Maar…dit is dus wel vaak zorg die je (voor een deel of geheel) zelf moet betalen en voor veel mensen is dat een probleem.

Veel reguliere ggz-organisaties die basis- en specialistische ggz-zorg aanbieden zijn verplicht om DSM-labels op te voeren in verband met het verkrijgen van de vergoeding door de zorgverzekeraar. Ook hebben zij vaak ‘verplichte’ diagnostische tests en vragenlijsten, waar jij vermoedelijk op duidt. Als je dat niet wilt en je kunt het financieel dragen, zou je dus op zoek kunnen gaan naar een vrijgevestigde psychologenpraktijk dat bijv. een holistische werkwijze als uitgangspunt heeft, dus uitgaande van de mens als geheel, in zijn context, en waarbij zonder (DSM-)labels gewerkt wordt (vraag dat na). Let er wel op dat de aanbieder van de zorg gekwalificeerd en geregistreerd is. Misschien kan je voor een specifieke naam/praktijk in jouw regio anders ook even navraag doen via de chat-functie op deze website (PsychoseNet) of bij jouw huisarts?

Overigens doen de niet-gecontracteerde zorgverleners in de vrijgevestigde praktijk, net als zorgverleners in de ggz-organisaties, vaak ook aan een vorm van diagnostiek (in de zin van het proces van begrijpen van wat er met je gebeurd is en wat je nodig hebt). Diagnostiek is dus niet hetzelfde als labeling. Er wordt minder vanuit het medisch model gewerkt, meer vanuit het holistisch perspectief waarin jouw persoonlijke verhaal centraal staat. De tekortkomingen van het medisch model worden breed gesignaleerd in de ggz en ggz-organisaties passen hun werkwijze daar ook steeds meer op aan, maar het (financiering)systeem is vooralsnog niet meeveranderd. Dus binnen die ggz-organisaties zit je wel nog steeds met die labeling (in ieder geval op papier), ook al wordt er anders gewerkt.

Wat wellicht ook een overweging kan zijn is om eens bij een herstelacademie te gaan kijken, bijvoorbeeld ENIK. Dergelijke academies zijn er op verschillende plaatsen in het land en ze worden geleid door ervaringsdeskundigen. Er is allerlei aanbod (training, cursussen, begeleiding, ontmoeting) waarmee je aan persoonlijk herstel en persoonlijke groei kunt werken. Er is aandacht voor jouw verhaal, een luisterend oor, een omgeving die kan helpen om je eigen kracht te (her)vinden. Hier wordt zonder verplichte diagnostiek en labeling gewerkt, het is een vorm van ondersteuning, soms als aanvulling op andere behandeling. Zij kunnen je wellicht ook nog een tip geven m.b.t. een psycholoog/psychotherapeut/psychiater in jouw buurt die op de manier werkt zoals je zoekt.

Hopelijk kom je hiermee verder. Succes!

Hartelijke groet,

Machteld

Beantwoord door: Machteld Marcelis op 9 september 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
diagnose
Diagnostiek

Lees ook