Goedendag meneer Van Os,
Hoe kies ik een voor mij passende familieopsteller?
Kan iedereen dat goed uitvoeren?
Dank voor uw antwoord.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Goedendag meneer Van Os,
Hoe kies ik een voor mij passende familieopsteller?
Kan iedereen dat goed uitvoeren?
Dank voor uw antwoord.
Hey J., dank voor je vraag!
Familieopstellingen, dat is zo’n fascinerend veld. Het idee dat je onbewust in bepaalde familiepatronen verstrikt kunt zitten die invloed hebben op je dagelijks leven, spreekt veel mensen aan – en terecht! Maar de vraag hoe je een goede familieopsteller kiest, is helemaal niet zo makkelijk. Niet iedereen die een workshop geeft of zich “opsteller” noemt, heeft daadwerkelijk de ervaring of het inzicht om zoiets diepgaands goed te begeleiden.
Het punt met familieopstellingen is dat er veel afhangt van de persoon die het begeleidt. Het gaat namelijk niet alleen om de techniek, maar om de sensitiviteit, het vermogen om subtiele dynamieken aan te voelen, en de manier waarop iemand ruimte geeft voor wat er op dat moment speelt. En ja, zoals met alles, heb je ook hier mensen die misschien wel snel een cursus hebben gedaan, maar waar je niet die diepte ervaart die je zoekt.
Een goede familieopsteller moet veiligheid kunnen bieden, zodat je je echt kunt overgeven aan het proces. Iemand die ook flexibel genoeg is om niet vast te houden aan een “theorie”, maar kan omgaan met wat er in het moment gebeurt. Daarnaast zou het fijn zijn als de persoon zelf ook enige ervaring heeft met zijn of haar eigen processen. We willen natuurlijk geen “opstellers” die hun eigen issues projecteren op jouw familieconstellatie, toch? Tja….
Wat je kunt doen, is een beetje rondvragen in je netwerk of op zoek gaan naar aanbevelingen van anderen die ervaring hebben met familieopstellingen. Ook kan het helpen om eens te kijken of een opsteller misschien andere vormen van lichaamsgericht werk doet of bekend is met traumagerichte benaderingen. Dat kan een aanwijzing zijn dat iemand ook vanuit die diepere lagen kan werken. Een ander handig dingetje: veel familieopstellers bieden kennismakingssessies of open workshops aan. Zo kun je de sfeer en de stijl van werken proeven, voordat je je echt ergens aan verbindt.
Dus ja, het is een beetje zoeken en voelen, maar het kan zeker de moeite waard zijn. Het is wel zo dat iedereen de basis kan leren, maar dat niet iedereen dezelfde diepgang en kwaliteit brengt. Ga voor iemand die je echt vertrouwt en waarbij je voelt dat die je door die lagen heen kan begeleiden zonder dat het te zwaar of juist te oppervlakkig wordt.
Hope this helps,
Greetz Jim