Antwoord
Beste L.,
Er zijn twee elementen tussen jou en de ggz die ontbreken en die voor veel problemen zorgen. Hier moet iets aan gedaan worden. Het gaat ten eerste om een crisiskaart waar iedereen zich aan houdt en ten tweede om een resourcegroep waar iedereen zich nuttig probeert te maken. Zolang de ggz dat niet zorgvuldig met je opzet blijf je last houden van waar je nu in zit. Je kunt de ggz helpen om de juiste stappen te nemen door het volgende met ze te bespreken:
1. CRISISKAART
Het opzetten van een crisiskaart kan inderdaad van onschatbare waarde zijn voor iemand die vaak in crisis verkeert en waarbij het contact met de ggz niet goed gecoördineerd is.
Een crisiskaart is een persoonlijk document dat cruciale informatie bevat over hoe je behandeld wilt worden in geval van een psychische crisis. Het is belangrijk om een crisiskaart te hebben om de volgende redenen:
Snelle hulp. In een crisissituatie kunnen behandelaars en hulpverleners mogelijk niet op de hoogte zijn van je specifieke behoeften en voorkeuren. Met een crisiskaart hebben ze directe toegang tot belangrijke informatie, wat kan helpen om sneller de juiste zorg te bieden.
Zelfbeschikking. Een crisiskaart geeft je controle over je eigen zorg. Je kunt je wensen en grenzen duidelijk vastleggen, zodat de zorg zo goed mogelijk aansluit bij jouw behoeften.
Voorkomen van escalatie. Door het vermelden van signalen die duiden op een naderende crisis, kunnen zowel jij als je zorgverleners stappen ondernemen om de situatie te stabiliseren voordat het escaleert.
Betere coördinatie. Een crisiskaart kan de coördinatie van de zorg verbeteren, vooral als je met verschillende zorgverleners te maken hebt. Het zorgt ervoor dat alle betrokkenen op één lijn zitten.
Om een crisiskaart op te zetten, kun je de volgende stappen volgen:
Informatie verzamelen. Denk na over je behoeften en voorkeuren voor crisiszorg. Wat helpt jou om te kalmeren? Wat zijn je signalen voor een naderende crisis?
Contact opnemen met PsychoseNet. Ga naar deze site voor gedetailleerde informatie over het opstellen van een crisiskaart.
Gebruik hun hulpmiddelen. Op de PsychoseNet-website vind je mogelijk sjablonen en hulpmiddelen om je crisiskaart in te vullen. Volg de instructies en vul de kaart zo volledig mogelijk in.
Bespreken met hulpverleners. Zodra je crisiskaart is ingevuld, bespreek je deze met je hulpverleners en zorgverleners. Zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van de kaart en dat ze deze serieus nemen.
Regelmatige updates. Het is belangrijk om je crisiskaart regelmatig te herzien en bij te werken, zodat deze altijd actueel is.
Een crisiskaart kan een krachtig hulpmiddel zijn om jouw crisiszorg te verbeteren en ervoor te zorgen dat je behandeling meer in lijn is met je behoeften en voorkeuren. Het stelt jou en je zorgverleners in staat om effectiever om te gaan met moeilijke situaties.
2. RESOURCEGROEP
Een resourcegroep is een team van mensen dat samenwerkt om je te ondersteunen in je herstel en bij crisismanagement. Het hebben van een resourcegroep is belangrijk om de volgende redenen:
Steun en begrip. Een resourcegroep biedt emotionele steun en begrip in moeilijke tijden. Het zijn mensen die om je geven en bereid zijn om naar je te luisteren.
Waarschuwingssignalen. Ze kunnen helpen bij het identificeren van waarschuwingssignalen die kunnen duiden op een naderende crisis, zelfs voordat je het zelf merkt.
Planning en interventies. In samenwerking met je resourcegroep kun je plannen maken voor interventies en strategieën die je kunnen helpen om een crisis te voorkomen of te beheren.
Coördinatie van zorg. Een resourcegroep kan helpen bij het coördineren van je zorg en ervoor zorgen dat alle betrokkenen op één lijn zitten.
Om een resourcegroep op te zetten, kun je de volgende stappen volgen:
Identificeer potentiële leden. Denk na over vrienden, familieleden, hulpverleners en andere betrokkenen die je vertrouwt en die bereid zijn om deel uit te maken van je resourcegroep. Dus OOK de mensen van de ggz! Nodig ze uit en zeg dat je ze nodig hebt als onderdeel van je resourcegroep, niet als iemand die je elke twee weken even ziet om te praten over medicatie.
Bespreek je intenties. Neem contact op met de mensen die je hebt geïdentificeerd en bespreek je intenties om een resourcegroep op te zetten. Leg uit wat het inhoudt en waarom het belangrijk voor je is.
Bepaal rollen en verantwoordelijkheden. Bespreek welke rollen en verantwoordelijkheden elk lid van de resourcegroep zal hebben. Dit kan variëren van emotionele steun bieden tot helpen bij het identificeren van waarschuwingssignalen en het plannen van interventies.
Houd regelmatige bijeenkomsten. Plan regelmatige bijeenkomsten met je resourcegroep om te praten over je voortgang, eventuele zorgen en om te blijven werken aan je herstel.
Het hebben van een resourcegroep kan een waardevol onderdeel zijn van je ondersteuningssysteem en kan je helpen om beter om te gaan met moeilijke momenten. Het is een manier om samen te werken aan je herstel en welzijn.
Dus L., heel veel succes! Goed dat je hier kwam en ik hoop dat het je lukt om de ggz mee te nemen in dit plan. Laat ze anders ook dit antwoord zien!
Greetz Jim
Beantwoord door: Jim van Os op 15 november 2023