Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe zit het precies met hartritmestoornissen bij de combinatie Zyprexa en sertraline?

Vraag

Ik heb gelezen dat de combinatie van sertraline en Zyprexa mogelijk ernstige hartritmestoornissen kan veroorzaken. Ik gebruik al bijna 20 jaar Zyprexa en sinds 7 jaar sertraline.

Kunnen deze hartritmestoornissen zich altijd voordoen, of enkel bij aanvang van het gebruik?

Mijn dosis sertraline is pas verlaagd. Gaat dit er invloed op hebben?

Antwoord

Hey R., dank voor je vraag!

Ik snap heel goed dat je je zorgen maakt over die combinatie van sertraline en Zyprexa in relatie tot hartritmestoornissen, zeker als je al zo lang die medicatie gebruikt. Het klopt inderdaad dat sommige medicijnen, zoals sertraline en Zyprexa, invloed kunnen hebben op de elektrische geleiding van het hart, wat in zeldzame gevallen tot hartritmestoornissen kan leiden. Dat gebeurt meestal omdat ze de QT-tijd verlengen (het klinkt ingewikkeld, maar dat is een soort pauze in de hartslag), en als die pauze te lang wordt, kan het hartritme ontregeld raken.

Nu vraag je je natuurlijk af of dit vooral speelt bij de start of ook na langdurig gebruik. In het algemeen zijn de risico’s op hartritmestoornissen het grootst bij het opstarten van de medicatie of als de dosis flink wordt aangepast. Maar dat betekent niet dat je nu na al die jaren per se nog risico loopt – hoewel het nooit kwaad kan om af en toe een check-up te doen, zoals een ECG (hartfilmpje), vooral als je merkt dat je klachten hebt zoals hartkloppingen, duizeligheid of flauwvallen.

Je schrijft ook dat je dosis sertraline onlangs is verlaagd, en dat kan eigenlijk een goede zaak zijn. Een lagere dosis betekent namelijk minder kans op bijwerkingen, dus ook minder kans op het verlengen van die QT-tijd. Het kan juist helpen om het risico wat te verkleinen. Maar let op, elke verandering in dosering, omhoog of omlaag, kan invloed hebben op hoe je lichaam op de medicatie reageert.

Zorg er sowieso voor dat je contact houdt met je arts als je zorgen hebt, vooral als je al eerder hartklachten hebt gehad of als je merkt dat er iets verandert in je lichaam. Ze kunnen eenvoudig een ECG maken om te checken of alles goed zit met je hart.

En als we het toch over medicatie hebben, je bent al een eind op weg met sertraline verlagen – misschien kan je, in overleg met je arts, overwegen om nog verder te gaan met die afbouw, bijvoorbeeld met taperingstrips als dat een optie voor je is. Het zou je op lange termijn wat ademruimte kunnen geven zonder ineens te stoppen.

Met medicamenten zoals Zyprexa en sertraline is het altijd goed om alert te blijven op bijwerkingen, maar als je al jaren zonder problemen gebruikt, is de kans groot dat het nu ook stabiel blijft – vooral met die dosisverlaging. Mocht je toch willen checken of er iets in de lucht hangt qua hartritme, dan is een simpele ECG bij de huisarts een snelle en effectieve manier om het in de gaten te houden.

Hope this helps en kijk vooral bij de info hieronder, want er is altijd meer te lezen en te ontdekken!

Greetz Jim

EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:

  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
  • Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
  • Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
  • Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 10 oktober 2024

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
sertraline
Zyprexa

Lees ook