Sinds september vorig jaar heb ik paniekaanvallen. De huisarts heeft me toen alprazolam (langzaamwerkend en snelwerkend) voorgeschreven. Ik heb weken moeten wachten voordat ik bij een psychiater terecht kon inmiddels slikte ik toen 9 mg alprazolam, veel teveel.
Nu ik eenmaal bij de psychiater loop slik ik alleen maar meer medicatie. Per dag slik ik 4 mg langzaamwerkende alprazolam en 1 mg snelwerkende alprazolam, daarnaast slik ik ’s morgens venaflaxine en ook voor de nacht. Ook slik ik quetiapine van 50 gram met gereguleerde afgifte.
Naar mijn idee veel en veel teveel, maar afbouwen vind hij nu niet goed. Overigens heb ik nu geen paniekaanvallen meer, maar onrust door de vele medicatie.
Graag uw mening wat u er van vindt.
Antwoord
Ik kan op deze website geen concreet persoonlijk advies over iemands diagnose en behandeling geven, want daarvoor zou ik die persoon zelf moeten spreken en alle ins en outs moeten weten.
In het algemeen kan ik zeggen dat paniekaanvallen meestal worden behandeld met een combinatie van psychologische behandeling, zelfmanagement en medicatie. Als medicatie worden vooral de antidepressiva gebruikt (dus in jouw geval venlafaxine). De werking daarvan merk je pas na enkele weken, en als het werkt ga je er langere tijd mee door om een terugval te voorkomen.
De angstwerende middelen (‘benzodiazepinen’ zoals alprazolam) werken meestal wel snel, maar mogen maar relatief kort (weken) worden gebruikt omdat er gewenning en afhankelijkheid kan ontstaan. Dan werkt het middel steeds minder en heb je er meer van nodig om een effect te voelen.
Quetiapine is een antipsychoticum dat in lage dosering (b.v. 25 of 50 milligram) ook wel wordt gebruikt om angst te verminderen of de slaap te bevorderen, maar eigenlijk niet bedoeld zijn voor de behandeling van angststoornissen. Voor al dit soort medicatie geldt dat als je er op een gegeven moment weer mee stopt, het dan geleidelijk moet worden afgebouwd om onttrekkingsverschijnselen te voorkomen.
Kijk ook eens naar de zorgstandaard angststoornissen voor meer uitleg: www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/angstklachten-en-angststoornissen/preview
Vriendelijke groet, Ralph Kupka
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 juni 2019