Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Helpt VR-therapie bij psychose?

Vraag

Beste Jim,

Helpt VR-therapie bij psychose? En wordt het in de acute fase toegepast of juist daarna?

Waar in Nederland wordt VR-therapie aangeboden?

Alvast bedankt.

Antwoord

Hey L.,

Virtual Reality (VR) therapie is een innovatieve behandelmethode die steeds meer aandacht krijgt binnen de geestelijke gezondheidszorg, ook voor de behandeling van psychotische stoornissen. Bij VR-therapie gebruiken cliënten een VR-headset om ondergedompeld te worden in virtuele omgevingen die door therapeuten kunnen worden aangepast om specifieke behoeften of therapiedoelen aan te pakken.

Bij psychose kan VR-therapie worden ingezet om cliënten te helpen hun angst voor bepaalde situaties te verminderen, sociale vaardigheden te verbeteren, of hun vermogen om onderscheid te maken tussen wat echt is en wat niet te versterken. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om cliënten bloot te stellen aan virtuele sociale situaties om hun interactievaardigheden te oefenen in een gecontroleerde en veilige omgeving.

Het gebruik van VR in de acute fase van een psychose kan uitdagend zijn, vooral als de cliënt ernstige symptomen heeft zoals wanen of hallucinaties. In deze fase kan het moeilijk zijn voor de cliënt om te onderscheiden tussen de virtuele realiteit en hun psychotische ervaringen. Daarom wordt VR-therapie vaak aanbevolen in de stabielere fasen van de aandoening, waarbij het als aanvulling op andere behandelingen kan dienen om specifieke symptomen of uitdagingen aan te pakken.

In Nederland wordt er op verschillende plaatsen geëxperimenteerd met VR-therapie binnen de geestelijke gezondheidszorg. Instellingen zoals het UMCG in Groningen hebben onderzoek gedaan naar het gebruik van VR bij verschillende aandoeningen, waaronder angststoornissen en psychotische stoornissen. Andere ggz-instellingen en praktijken kunnen ook VR-therapie aanbieden als onderdeel van hun behandelprogramma’s, maar dit kan variëren afhankelijk van de locatie en de beschikbaarheid van middelen.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 11 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Psychosegevoeligheid
VR (Virtual reality)

Lees ook