Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Hoe zit het met herinneringen en psychose?

Vraag

Goedendag,

Als een persoon in aanloop naar een ernstig incident een psychose ontwikkelt en tijdens het incident zeer waarschijnlijk psychotisch was, hoe werkt dat dan met het kunnen herinneren achteraf?

Ik ben mij beroepsmatig aan het verdiepen in psychose en ik zal proberen de casus globaal en zo duidelijk mogelijk te omschrijven.

Het betreft een situatie waarbij een persoon een ernstig incident heeft gepleegd en hoogstwaarschijnlijk psychotisch was ten tijde van het incident. Direct na het incident heeft de persoon Haldol gekregen. Dit is enkele dagen erna verhoogd en ongeveer een week na het incident voelde de patiënt zich als vanouds, aldus de verklaring van de patiënt destijds.

Nu, enkele maanden later, wordt er beweerd dat de patiënt geen enkele herinnering meer heeft, althans niet weet of het herinneringen zijn. Ik vraag mij af of dit mogelijk is en of iedereen tijdens of na een psychose dit zo ervaart.

Herkent u dit? Is het mogelijk dat vlak na een incident een persoon wel het verschil weet tussen een waan of herinnering, maar enkele maanden later niet?

Ook vraag ik mij af of men tijdens een psychose in staat is om zijn handelen te staken. Tijdens dit incident was er duidelijk sprake van verwardheid maar ook van verstarring.

Voor mij is het belangrijk dat ik de situatie meer begrijp, het is voor de patiënt erg ingrijpend allemaal.

Alvast hartelijk bedankt dat u de tijd neemt om mijn vraag te beantwoorden.

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste M.,

Vanuit mijn eigen ervaring met psychose en geheugen kan ik je vertellen dat ik mij een deel van deze periode echt niet kan herinneren. Ik heb bijvoorbeeld enkele weken in de separeer verbleven en later van verpleging en bekenden teruggehoord wat ik toen deed en zei. Ik kreeg toen wel al medicatie (haldol). Ook een incident vlak voor mijn opname is mij later verteld en weet ik niet meer. Ik heb aan de andere kant ook nog wel veel herinneringen aan wat ik allemaal heb gedacht, ik heb toen ook aantekeningen gemaakt tijdens mijn herstel.

Ik vond het best pijnlijk en beschamend om dingen terug te horen waarvan ik weet dat ik die in goede doen nooit zou doen of zeggen. Deze ervaringen heb ik ook vaak teruggehoord van andere mensen die een psychose hebben meegemaakt. Een psychose is iets wat je overkomt en waarin je de regie over je denken en handelen kwijtraakt.

Er is de laatste jaren door onderzoek meer bekend geworden over de relatie tussen trauma en psychose. Een traumatische gebeurtenis kan bijdragen aan het ontwikkelen van kwetsbaarheid voor psychose. Omgekeerd kan een psychose meemaken op zichzelf traumatisch zijn, óf de behandeling/opname óf later de informatie over de periode van psychose.

Het is bekend dat gebeurtenissen die traumatisch beleefd worden op een andere manier in iemands geheugen terechtkomen, meer gefragmenteerd. Het menselijk geheugen is niet hetzelfde als een video-opname die na jaren nog steeds dezelfde beelden en tekst laat zien. Geheugenrepresentaties veranderen in de tijd. Waarheidsvinding en het menselijk geheugen is daarom een ingewikkeld gebied, er wordt veel onderzoek naar gedaan.

Bij behandeling is waarheidsvinding niet het doel en gaat het om wat mensen beleven en waar ze last van hebben.

Ik hoop dat ik je een beetje verder heb kunnen helpen en je kan ook eens kijken op deze site:

https://www.traumaenpsychose.nl/

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Clara Koek op 3 juli 2021

Gerelateerd

Meer over

Haldol
Psychosegevoeligheid

Lees ook