Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Ik wil aan mijn herstel werken en zoek dat in spiritualiteit, heeft u suggesties?

Vraag

Enige tijd geleden ben ik bijna een jaar opgenomen geweest in psychiatrische klinieken wegens een langdurende psychose, hypomanie, depressie en angstklachten. Die psychose (in mijn situatie pure horror) zie ik nu als een soort spiritueel ontwaken.

Een belangrijk gevolg is dat mijn denkkader waaruit ik mijn werkelijkheid tot die psychose beleefde, totaal en radicaal veranderd is. Eigenlijk een soort radicale paradigmaverschuiving. Het is dus, vermoed ik, een soort ‘spiritual enlightenment’ geweest.

Naast de diagnose schizoaffectieve stoornis/bipolaire stoornis, heb ik de diagnoses PTSS en syndroom van Asperger (ASS) gekregen. Op mijn achttiende heb ik een IQ-test gedaan en daar kwam een totaalscore van 138 uit. En twintig jaar later een totaalscore van 140. Ik ervaar dit trouwens als een grote last, het zorgt voor eenzaamheid.

De grootste oorzaak voor mijn psychotrauma heb ik net beschreven. Mijn behandelaar stelt een klinische opname in een gespecialiseerd traumacentrum voor, omdat poliklinische traumabehandeling te zwaar is. Zelf vrees ik dat een dergelijk trauma in zo’n kliniek niet goed behandeld kan worden door een psycholoog die psychotherapie geeft bij traumaverwerking. En ik ben bang dat EMDR tegen mijn minder zware trauma’s, destabiliserend zal uitpakken.

In spiritualiteit en een betere emotieregulatie zie ik de oplossing voor mijn trauma en depressies. Voor emotieregulatie heb ik gelukkig een hele goede therapeut.

Maar als ik over onderwerpen als bijvoorbeeld non-dualiteit lees (actualized.org) en boeken van o.a. Peter Ralston, Rupert Spira, Bernardo Kastrup en Alexander Marchand, dan krijg ik soms weer last van flashbacks die ik met hardcore psychiatrische medicatie de kop in moet drukken.

Heeft u misschien ideeën of suggesties?

Alvast bedankt voor uw tijd!

Antwoord

Beste M.,

Wat een indringende ervaringen beschrijf je. Goed dat je schrijft.

Je vraagt of ik ideeën of suggesties hebt en daar reageer ik graag op. Maar voorop staat dat het ongepast en incorrect zou zijn als ik andere adviezen of inschattingen zou geven over de haalbaarheid van klinische traumatherapie dan de behandelaar die je al hebt. Mijn voornaamste advies is, om de twijfels die je hebt over opname ook met hem/haar grondig door te spreken.

Het advies klinkt mij eerlijk gezegd echt het overwegen waard, ofschoon ik snap dat het een grote stap is om een klinische opname en behandeling aan te gaan.

Van trauma, zowel enkelvoudige als complexe, is bekend dat zij sterk kunnen doorwerken en desintegrerend kunnen werken op de geestelijke gezondheid, waaronder ook psychosegevoeligheid.

In de GGZ worden mensen vaak teruggebracht tot één classificatie of diagnose. Uit jouw verhaal en geschiedenis met uiteenlopende diagnoses blijkt hoe betrekkelijk dit kan zijn. Het spectrum van de menselijke psyche is uitgesmeerd over verschillende domeinen waardoor allerlei combinaties van symptomen of klachten kunnen voorkomen, die ook nog variabel in de tijd kunnen zijn.

In jouw situatie is het volgens mij in ieder geval winst dat goed wordt behandeld op de trauma’s die er liggen. Zelf zeg je ook dat trauma en PTSS volgens jou op de voorgrond staan. Kun je je bedenkingen, behalve met je behandelaar/verwijzer, ook met de beoogde psycholoog (die de traumabehandeling dan gaat geven) bespreken? Als je de opname en klinische behandeling wilt aangaan, maak dan van te voren een goed plan van aanpak dat je kunt volgen mocht er inderdaad destabilisatie optreden. Breng de eerste signalen goed in kaart, bespreek ze met behandelaren en naasten, vooral ook wat er op dat moment nodig is. Wat je zelf kunt doen en hoe anderen je dan kunnen helpen.

De spiritual enlightenment die je beschrijft, is, zoals ik het zie, een bijzondere doorbraak en groeikans. Je zou eens kunnen kijken naar de website en netwerk van SEN (Spiritual Emergence Network) in Nederland en Engeland. Daar zul je erkenning en herkenning vinden voor het soort ervaringen dat je mogelijk hebt meegemaakt. Kijk ook eens naar de documentaire Crazywise. Deze staat momenteel ook in de volledig ondertitelde versie op Youtube. Hoofdpersoon Adam vertelt daar op indringende wijze over de mengeling van spirituele ervaringen en psychotische vervormingen daarvan.

Jouw hoge IQ en diagnose ASS, vragen wel speciale aandacht wanneer je je verdiept in spiritualiteit. Zoals ik het zie kan jouw talent en vermogen om in je mentale domein te komen, in de hand werken dat je contact met het fysieke domein wordt verminderd. Dan wordt het ook lastiger om emoties tijdig te onderkennen en te reguleren. En kan destabilisatie optreden, met alle risico’s van dien.

De auteurs en website die je noemt, doen een groot appel op het mentale aspect. Hoe je e.e.a. ook inhoudelijk waardeert kan betekenen dat je, zeker gezien jouw eigenheid, wat vervreemd raakt van de wereld. En eigenlijk is dat precies wat je beschrijft in je vraag.

Als het gaat om je spirituele ontwikkeling kan ik me goed voorstellen dat het nodig is eerst de behandeling aan te gaan en dan eventueel een andere weg te kiezen dan websites als actualized.org. Ik wil mijzelf niet als maat nemen, maar ik merkte dat ik op mijn hoede raakte vanwege het appél dat de site doet op de maakbaarheid van ervaringen. Ik werd erg uit mijn lijf en in mijn hoofd getrokken door de site. Ik ervaarde het als een soort van, hoe zal ik het noemen, ‘psychedelische werking’. Ik zou daar inderdaad mee oppassen.

Ik kan me voorstellen dat je op termijn aansluiting zoekt bij een stevige groep mensen die bezig is met thema’s als non-dualiteit, als je je daar toch verder in wilt verdiepen. Doe dat niet alleen online of helemaal in je eentje. Het is thematiek waarin mensen sowieso kunnen verdwalen. Uitgeverij Het Juwelenschip heeft een mooi boekenfonds waarin non-dualisme wordt verbonden met de dagelijkse praktijk. Kijk maar eens naar een auteur als Maurice Knegtel. En blijf gaandeweg zeker en vooral ook dingen doen die heel aards en fysiek zijn tegelijkertijd.

Ik kan me goed voorstellen dat het voor jou interessant is om meer te lezen over godsdienstwetenschap en godsdienstpsychologie. Kijk bijvoorbeeld eens naar een boek als dat van William James – De varianten van religieuze ervaring. Dat brengt wat kaders aan van waaruit je vervolgens je eigen spiritualiteit verder kunt ontwikkelen.

Heel veel succes ermee, en hartelijke groet!

Timo

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Timo van Kempen op 3 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Spiritualiteit

Lees ook