Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan ik zelf doen aan die hevige angstgevoelens?

Vraag

Dag Jim,

De laatste weken ben ik zo ontzettend angstig dat ik bang ben voor mezelf. De angst is zo groot dat ik radeloos ben.

Ik heb veel therapie gehad, waaronder cognitieve gedragstherapie, en dat hielp allemaal ook niet. Ik kan zo niet leven, maar ik kan mezelf ook niks aandoen omdat ik er voor mijn zoontjes wil zijn. Ik ben eindelijk af van de benzo’s na een lange lijdensweg dus die wil ik niet meer nemen.

Ik heb geen hoop meer; wat kan ik nu doen?

Dank alvast!

Antwoord

Hey G., dank voor je vraag!

Jeetje… ik lees wat je schrijft, en het komt echt binnen. Die rauwe paniek, het opgesloten zitten in je lijf en hoofd, dat is zo heftig. En het eerste wat ik wil zeggen is: je bent niet gek, je bent niet raar, je bent in een staat van totale overbelasting. En ja, dat kan voelen alsof je het niet meer trekt, maar het feit dat je dit schrijft, en dat je je zoontjes erbij betrekt – dat zegt dat er ook nog iets in jou is wat niet helemaal is overgenomen door de angst. Iets in jou schrijft, vraagt, zoekt. En dát is belangrijk.

Wat je beschrijft lijkt op een soort angststorm van binnen, misschien wel deels door je zenuwstelsel dat door de afbouw en alle stressfactoren totaal uit balans is. En dan werkt cognitieve gedragstherapie (met lijstjes en gedachten uitdagen en weet-ik-veel-wat) gewoon niet meer. Dat is alsof je een vuur probeert te blussen met confetti. Dit is geen ‘denkprobleem’, dit is lijf, zenuwen, adrenaline, paniek en complete overdrive. Je moet dan niet nog meer gaan ‘snappen’ maar juist uit dat hoofd en iets met je lichaam doen. Niet om de angst weg te duwen, maar om een beetje ruimte te maken naast de golf die je overspoelt.

Wat zou je NU kunnen doen, midden in zo’n aanval? Ga eens op je handen zitten. Letterlijk. Handpalmen op de stoel, ga erop zitten. Of duw je voeten stevig in de grond en druk je rug tegen een muur. Hard. Of houd je polsen onder koud stromend water. Niet omdat het de angst ‘wegmaakt’, maar omdat het iets met je zenuwstelsel doet waardoor er een klein beetje lucht komt. Het is alsof je een soort noodrem aantrekt. Het voelt misschien belachelijk klein in verhouding tot die overweldigende angst, maar geloof me: het zijn deze minidingetjes die de boel kunnen keren als het randje dichtbij komt.

En dan, als de paniek iets is gezakt (al is het maar een kruimel): probeer je niet te richten op “hoe kom ik hier helemaal uit?” Want dat is te groot nu, dat werkt niet. Kijk of je het vandaag kunt opsplitsen in mini-stapjes. Eén ademhaling tegelijk. Eén slok thee. Eén klein geluidje buiten waar je even je aandacht op kunt richten. Zoals mensen zeggen tijdens een storm: niet de hele weg proberen te lopen, maar alleen naar de volgende boom.

Weet ook: je bent niet de enige die dit meemaakt. Wat jij voelt is zó herkenbaar voor mensen in benzodiazepine-onttrekking, of na trauma’s, of in burn-out, of met een overprikkeld zenuwstelsel. Je systeem is in alarmfase-rood. En het allerbelangrijkste nu is: blijf erbij. Niet in je eentje blijven worstelen. Bel een vriend of vriendin. Of bel de huisarts en zeg: ik heb NU iets nodig. Niet iets groots of magisch, maar gewoon menselijk contact en een check-in. Je hoeft niet “opgenomen te worden” of in een ggz-molen, maar je hebt wél mensen nodig die je nu even vasthouden, figuurlijk dan, totdat de storm weer iets gaat liggen.

Als je het echt niet meer trekt, bel dan een hulplijn. Gewoon iemand aan de lijn. Het is niet zwak, het is wijs. Je kunt altijd bellen met:

113 Zelfmoordpreventie: 0800-0113

Of je lokale huisartsenpost.

Ze zijn er niet alleen voor mensen die suïcidaal zijn, maar ook voor mensen die gewoon even écht niet meer weten wat ze met zichzelf aan moeten. En dat ben jij nu.

En weet je wat het paradoxale is? Dat je in deze duisternis tóch voelt dat je je zoontjes niet in de steek wilt laten. Dat is je anker. Dat is het stukje in jou dat sterker is dan de angst, hoe klein het nu ook voelt. Je hoeft alleen dat vuurtje een beetje brandend te houden. Je hoeft het niet groot te maken, je hoeft niet te genezen vandaag. Alleen dat vlammetje beschermen.

En misschien moet je voorlopig ook stoppen met therapieën die alleen maar in je hoofd blijven hangen. Zoek iets lichamelijks, of iets wat je zenuwstelsel helpt om überhaupt weer rust te vinden. Yoga, TRE, haptotherapie, of gewoon wandelen. En als dat nog niet lukt: op de grond gaan liggen met een deken en luisteren naar je ademhaling. Begin daar. En doe het met mildheid voor jezelf. Niet weer: “ik moet dit goed doen.” Nee, gewoon: “ik ben er nog.”

Je bent er nog, G. En je gaat hierdoorheen komen, al lijkt het nu onvoorstelbaar. Maar jij hoeft niet perfect te zijn nu. Je hoeft het alleen maar vol te houden. Eén uur. Eén middag. Eén nacht.

Morgen is er weer iets anders. Altijd.

Hope this helps en kijk vooral bij de info hieronder, want er is nog veel meer over te zeggen, kijken en lezen. En als je je ervaring wil delen of vragen hebt die je liever in gesprek stelt: je bent altijd welkom op de chat.

Greetz Jim

NB Bespreek verandering van medicatie altijd eerst met je voorschrijvende arts, ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van mijn adviezen. Bedenk je dat mijn adviezen altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Ik heb je immers niet persoonlijk onderzocht.

EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:

  • Wil je met iemand chatten? Ga dan naar onze chat en verrijk jezelf met een herstelondersteunende chat met een van onze medewerkers.
  • Wil je een blog schrijven over je ervaring met een onderwerp relevant voor PsychoseNet? Kijk hier voor informatie.
  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Wil je een PERSOONLIJK ADVIES BIJ HET KIEZEN VAN EEN AFBOUWSCHEMA? Behandelaars kunnen bij de Regenboog Apotheek een persoonlijk advies vragen voor een afbouwschema voor een patiënt.
  • Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je meer leren over bewegingsstoornissen door psychiatrische medicaties en wat eraan te doen is? Kijk dan op de website Bewegingsstoornissen in de Psychiatrie.
  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
  • Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
  • Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
  • Ben je op zoek naar stemmenhorengroepen buiten de reguliere ggz? Zie de website van Stichting Weerklank.
  • Ben je op zoek naar traumawebsites, kijk dan op traumanet of stichting trauma en dissociatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 10 april 2025

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang

Lees ook