Hallo Dirk,
Hoe bouw je 650 mg amisulpride, 1500 mg Depakine en 15 mg mirtazapine het beste af?
Met vriendelijke groet.
Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.
Hallo Dirk,
Hoe bouw je 650 mg amisulpride, 1500 mg Depakine en 15 mg mirtazapine het beste af?
Met vriendelijke groet.
Daar bestaat geen vast recept voor. Ik heb wel enkele vragen en aanbevelingen.
Waar gebruik JIJ het voor? Wat voor positieve effecten, wat voor negatieve effecten? Wat zijn de redenen dat je het wil afbouwen? Wat kun je verwachten als je gaat afbouwen/stoppen? Heb je al eens eerder medicatie afgebouwd (of ben je eerder gestopt)? Wat gebeurde er toen?
In het algemeen kun je verwachten dat emotionele demping weg gaat vallen. Hoe kun je met emoties omgaan? Wat ga je doen om met emoties om te gaan? Daarmee oefenen is van groot belang. Het boekje van Will Hall (Psychofarmaca afbouwen, the harm-reduction methode – te downloaden van internet ned. vert.) is verplichte kost. Een goede voorbereiding is uitzonderlijk belangrijk.
Verder nooit te snel afbouwen. Ik adviseer altijd om met een te beginnen, vervolgens een ander en dan de volgende. Sta jezelf toe om ook even te stoppen met afbouwen als het niet goed gaat. Spreek dit door met anderen en maak samen plannen wat te doen als het misgaat. Het tempo van afbouwen hangt ook weer af van hoelang je medicatie gebruikt. Ik heb grote rampen gezien bij mensen die afbouwen, maar ook duidelijke successen.
Persoonlijk vind ik het belangrijkste dat je weet hebt van de redenen waardoor je ontregeld bent en waarvoor je medicatie bent gaan gebruiken. Wat moest er gedempt worden?
Tien procent afbouwen per tijdsperiode wordt het meest genoemd en lijkt mij rationeel. De tijdsperiode tussen de opeenvolgende stapjes is afhankelijk van de duur dat het middel wordt gebruikt.
Mensen gaan bijna altijd slechter slapen, wat doe je dan? Bereid het voor. Zoek steun, doe het niet alleen. Het hoeft niet per se een professional te zijn, iemand die goed kan luisteren en die je vertrouwt, en die jou vertrouwt.
Werk ondertussen aan jezelf, dat klinkt vaag, maar ik bedoel dat je jezelf goed moet leren kennen. Om leren gaan met je lijf is erg belangrijk.