Wat is de beste manier om om te gaan met intrusies? Een kwestie van accepteren?
Bedankt alvast.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Wat is de beste manier om om te gaan met intrusies? Een kwestie van accepteren?
Bedankt alvast.
Hey A.,
Dank voor je vraag!
Zoals je weet zijn intrusies ongewenste, opdringerige gedachten, beelden of impulsen die plotseling in je bewustzijn kunnen opkomen. Ze zijn vaak storend of verontrustend van aard en kunnen betrekking hebben op verschillende onderwerpen, zoals geweld, seksualiteit, religie, of angst voor ziekte. Iedereen kan weleens intrusieve gedachten ervaren, maar ze komen vaker en intensiever voor bij mensen met bepaalde psychische aandoeningen, zoals een obsessief-compulsieve stoornis (OCS – jouw geval) of posttraumatische stressstoornis (PTSS – misschien heb je ook trauma’s in het verleden?).
Om het beste met intrusies om te gaan, kun je de volgende strategieën overwegen:
Acceptatie – Probeer de intrusie te accepteren als een gedachte en niet als een feit of een voorspelling van je gedrag. Herinner jezelf eraan dat het hebben van een gedachte niet betekent dat je ernaar zult handelen.
Afleiding – Richt je aandacht op andere activiteiten of gedachten die aangenaam of neutraal zijn.
Mindfulness en meditatie – Deze technieken kunnen helpen om je focus te verleggen en je reactie op intrusieve gedachten te verminderen. Het is hard werken maar kan zeer effectief zijn: de moeite waard om te proberen.
Exposure – Onder begeleiding van een therapeut kun je geleidelijk worden blootgesteld aan de inhoud van de intrusie om de angst of het ongemak dat deze veroorzaakt te verminderen.
Professionele hulp – Als intrusies je dagelijks leven beïnvloeden, overweeg dan om hulp te zoeken voor bijvoorbeeld ACT. ACT, of Acceptance and Commitment Therapy, is een vorm van gedragstherapie die zich richt op het accepteren van gevoelens en gedachten zonder te proberen ze te veranderen, terwijl je je tegelijkertijd richt op het ondernemen van actie die in overeenstemming is met je persoonlijke waarden. ACT kan inderdaad behulpzaam zijn bij het omgaan met intrusies.
Bij ACT leer je om intrusieve gedachten te observeren en te accepteren zonder erdoor overweldigd te raken of ertegen te vechten. Dit proces helpt om de macht die deze gedachten over je hebben te verminderen, waardoor je meer ruimte krijgt om je te richten op dingen die voor jou belangrijk zijn. ACT omvat ook mindfulness-technieken, die je kunnen helpen om in het huidige moment te blijven en je aandacht te richten op positieve acties.
Enfin, zo wat ideetjes A., sterkte!
Groet,
Jim