Antwoord
Hey E.,
Moet ontzettend zwaar zijn om te zien dat je dochter door zo’n moeilijke tijd gaat en dan ook nog een kinderwens uit. Haar situatie vraagt om zorgvuldige afwegingen en een goede begeleiding. Hoewel het feit dat het FACT-team zich beroept op hun beroepsgeheim begrijpelijk is, maakt het jullie situatie als ouders niet minder lastig.
Het is belangrijk om open en eerlijk met je dochter te praten over haar kinderwens. Probeer samen te begrijpen waarom ze deze wens heeft en hoe ze zich voorstelt dat het ouderschap eruit zou zien, vooral gezien haar huidige mentale gezondheid en de medicatie die ze gebruikt. Een kind krijgen is een grote verantwoordelijkheid en kan veel druk met zich meebrengen, iets wat haar huidige toestand kan beïnvloeden.
Daarnaast is het nodig dat ze goed geïnformeerd is over de mogelijke risico’s en uitdagingen. De medicijnen die ze gebruikt, zoals lithium en duloxetine, kunnen complicaties veroorzaken tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Dit betekent niet per se dat het onmogelijk is, maar het vraagt wel om zeer nauwkeurige medische begeleiding en overleg met haar behandelend psychiater.
Probeer een manier te vinden om samen met haar een open lijn van communicatie met haar behandelteam te houden, zelfs als dat betekent dat je haar aanmoedigt om zelf vragen te stellen en informatie te delen. Misschien kan ze toestemmen dat jullie betrokken worden bij bepaalde besprekingen, zodat jullie allemaal beter geïnformeerd zijn.
Het kan ook nuttig zijn om samen een gesprek te hebben met een specialist in prenatale zorg die ervaring heeft met vrouwen met psychiatrische aandoeningen. Deze specialist kan advies geven over de stappen die ze zou moeten nemen als ze besluit om zwanger te worden, evenals mogelijke aanpassingen in haar medicatie. Er zijn hiertoe zogenaamde POP-poli’s in veel ziekenhuizen.
Blijf haar steunen door een stabiele en liefdevolle omgeving te bieden. Wees geduldig en luister naar haar wensen en zorgen. Dit kan haar helpen zich begrepen en gesteund te voelen, wat cruciaal is voor haar welzijn. Tegelijkertijd is het belangrijk om als ouders ook voor jezelf te zorgen en eventueel steun te zoeken bij andere familieleden of vrienden, of zelfs een ondersteuningsgroep voor ouders in vergelijkbare situaties. Kan zeer helpen!
Tot slot, onthoud dat haar welzijn en stabiliteit vooropstaan. Door samen een goed geïnformeerd en doordacht plan te maken, kunnen jullie haar het beste begeleiden in haar toekomstwens, denk ik….
Greetz Jim
Beantwoord door: Jim van Os op 7 augustus 2024