Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik beter omgaan met mijn negatieve gevoelens?

Vraag

Hallo Jim,

Ik heb een aangejaagde depressie. Ik voel me niet somber, maar vind niks leuk  en ik voel me nu heel opgefokt.

Heb je advies hoe ik hiermee om kan gaan? Ik doe al yoga en probeer ademhalingstechnieken.

Dank je wel.

Antwoord

Hey R.,

Goed dat je dit deelt. Dat opgefokte gevoel kan je echt helemaal in de greep houden, hè? Het lijkt alsof je brein in de vijfde versnelling zit, maar je lijf heeft er totaal geen plezier in. En als je zegt dat je je niet somber voelt maar dat niks leuk is, klinkt het alsof je in een soort spanningsveld zit tussen energie en geen voldoening. Dat kan behoorlijk vermoeiend en frustrerend zijn.

Die “aangejaagde” depressie waar je het over hebt, wordt vaak geassocieerd met een onrustige spanning, en soms kan dat versterkt worden door medicatie zoals sertraline, vooral in het begin of bij een bepaalde gevoeligheid. Het zou goed zijn om te kijken of dit gevoel echt een bijwerking is of meer een symptoom van de depressie zelf. Een gesprek met je huisarts of psychiater hierover kan helpen, zeker om te checken of de dosis nog passend is of dat er aanpassingen nodig zijn.

Dat je yoga doet en ademhalingsoefeningen probeert, is trouwens al top. Het kan zijn dat je deze technieken nog iets meer kunt richten op het verlagen van je stressniveau. Bijvoorbeeld door te experimenteren met langere uitademingen tijdens je ademhalingsoefeningen – dat geeft je zenuwstelsel een signaal om wat meer te ontspannen. Misschien heb je al eens gehoord van de 4-7-8 ademhaling? Dat is vier tellen inademen, zeven tellen vasthouden, en acht tellen uitademen. Klinkt simpel, maar kan soms wonderen doen.

Wat ik je ook zou aanraden is om eens te kijken naar lichaamsgerichte therapieën, zoals trauma-related tension-release oefeningen. Dat klinkt misschien zwaar, maar het zijn eigenlijk eenvoudige bewegingen om spanning in je lijf te ontladen. Het is wetenschappelijk onderbouwd en veel mensen vinden het prettig omdat je niet constant hoeft te “praten” over hoe je je voelt, maar gewoon je lichaam aan het werk zet.

Wat verder kan helpen: ritme en structuur. Klinkt suf, maar het geeft rust. Probeer je dag te verdelen in blokjes, waarbij je een paar dingen plant die je rust geven, zoals wandelen in een groene omgeving (goed voor je brein), gecombineerd met wat lichte fysieke inspanning. Soms kan een heel rustig begin van de dag – zonder meteen op je telefoon te kijken of koffie te drinken – al helpen om die hyperactieve vibe iets af te vlakken.

En R., je hoeft niet alles alleen te doen. Het kan ook fijn zijn om contact te zoeken met een ervaringsdeskundige of een groep waarin anderen zitten die hetzelfde doormaken. Vaak ontdek je dan dat je niet de enige bent, en soms krijg je van hen net dat ene praktische idee waar je zelf niet aan had gedacht. Op PsychoseNet hebben we trouwens ook info over herstelacademies en andere plekken waar je lotgenoten kunt ontmoeten.

Tot slot, mocht je denken dat die spanning écht te veel wordt of zelfs fysiek ongemak geeft, wacht dan niet te lang om even je behandelaar te bellen. Soms kan een kleine aanpassing al een wereld van verschil maken. En als je ooit overweegt om je medicatie af te bouwen omdat je je afvraagt of het helpt of juist bijdraagt aan die onrust, kijk dan eens naar onze tips over medicatieafbouw.

Je bent op de goede weg met die yoga en ademhaling, en als je daar wat extra handvatten bij zoekt kan dat je hopelijk nog wat meer ademruimte geven – letterlijk en figuurlijk.

Hope this helps en kijk vooral verder bij de informatie hieronder.

Greetz Jim

NB Bespreek verandering van medicatie altijd eerst met je voorschrijvende arts, ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van mijn adviezen. Bedenk je dat mijn adviezen altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Ik heb je immers niet persoonlijk onderzocht.

EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:

  • Wil je met iemand chatten? Ga dan naar onze chat en verrijk jezelf met een herstelondersteunende chat met een van onze medewerkers.
  • Wil je een blog schrijven over je ervaring met een onderwerp relevant voor PsychoseNet? Kijk hier voor informatie.
  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboog Apotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
  • Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
  • Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
  • Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
  • Ben je op zoek naar traumawebsites, kijk dan op traumanet of stichting trauma en dissociatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 9 december 2024

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook