Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is emeritus Hoogleraar Psychiatrie (Bipolaire Stoornissen) bij het Amsterdam UMC / locatie VUmc. Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).

Hoe weet ik dat wat ik voel bij mijn AD(H)D horen en niet bij een andere stoornis?

Vraag

Hoe weet ik dat wat ik voel (ups en de downs ) bij mijn AD(H)D horen en niet bij een andere stoornis? Ik bedoel: soms voel ik me een week echt heel down . Niet zomaar down maar diep down. Soms twee weken. Soms een week. Dat niets me meer interesseert. En dat er negatieve stemmetjes in mijn hoofd zitten (mijn eigen gedachten volgens mij). En ja, ik kan het met mijn verstand opvangen.

Ik beredeneer. Ik zeg tegen mezelf: dit gaat vanzelf over. Het is altijd vanzelf overgegaan. Dat het niet iets ergs is. En altijd komt er daarna een betere periode. Waarin het heel goed ga, waarin ik de kasten opnieuw ga indelen, ik zing, meer energie heb met sporten, een overvloed aan creatieve ideeën die ik ook uitvoer. Maar soms wordt ik er zo gek dat ik echt begin the shaken. Mijn handen dan. Ik heb maar twee keer in mijn leven echte stemmen gehoor. En als kind zag ik ooit iemand, die er niet was. Heb dat altijd op ADHD geschoven.

Totdat mijn zus niet stopte met werken en ALLES kon en daarna een zware depressie kreeg. Tot bleek dat mijn moeder er ook last van gehad heeft. Vandaar mijn vraag.

Mijn man snapt niet waar mijn plotselinge omschakelingen vandaan komen. Ik zeg altijd: O, dat is mijn ADHD. Maar van binnen twijfel ik.

Antwoord

Beste R,

Bij wisselende stemmingen is het niet altijd eenvoudig om onderscheid te maken tussen een stemmingsstoornis (terugkerende depressies of een bipolaire stemmingsstoornis), adhd, persoonlijkheidsproblematiek, en nog enkele andere diagnosen.

Als je echt last hebt van forse depressies, en je daarnaast perioden hebt met overmatige energie, opgejaagdheid, euforie, en er zijn bovendien in je naast familie mensen bij wie de diagnose bipolaire stoornis is gesteld (je zus), dan kan het zijn dat jouw klachten passen bij een bipolaire stoornis. Dat moet dan wel goed worden onderzocht door een psychiater, waarbij ook wordt gesproken met iemand die jou goed kent, en die kan beschrijven hoe je bent als je een veranderde stemming hebt. Dat kan je man zijn, want die kent je onder alle omstandigheden. Een bijgestelde diagnose kan natuurlijk consequenties hebben voor de behandeling van je klachten, waardoor je er minder last van hebt.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

overige onderwerpen

Lees ook