Beste Ralph,
Ik ben een man tegengekomen die ik heel erg leuk vind, maar hij heeft ADHD en ik ben bipolair. Ik wil heel erg graag kinderen, dus ik zou geen relatie aangaan met een man waar ik geen kinderen mee kan krijgen als de kans heel erg groot is dat de kinderen een bipolaire stoornis en/of ADHD zouden krijgen. Zelf vind ik een bipolaire stoornis zonder ADHD al meer dan genoeg. Daar komt dan nog bij dat de kinderen dan ook worden opgevoed door ouders die beiden een psychische stoornis hebben.
Wat staat er in de statistieken hierover?
Ik hoop dat ik hiermee iets makkelijker een keuze kan maken, zodat ik me er niet helemaal in stort tegen beter weten in.
Dank voor uw reactie.
Antwoord
Beste E.,
Genetische risico’s voor een bepaalde psychische aandoening zijn niet eenvoudig te bepalen, laat staan een gecombineerd genetisch risico voor het samengaan van twee aandoeningen (bipolaire stemmingsstoornis en ADHD) die bovendien meer dan gemiddeld vaker samen voorkomen bij een bepaalde persoon.
Heel in het algemeen kun je stellen dat de kans dat een kind niet dezelfde aandoening krijgt als zijn ouder(s) altijd groter is dan dat het die aandoening wel krijgt. Eigenlijk geven we niemand meer het advies om geen kinderen te krijgen omdat er een erfelijke factor meespeelt. Veel belangrijker is of je een kind een liefdevol milieu en een evenwichtige opvoeding kunt bieden waarin het zich gezond kan ontwikkelen. Dat hangt (bij iedereen!) natuurlijk ook van heel veel andere factoren en eigenschappen af.
Kijk ook eens op de website erfelijkheidbipolair.nl. Ik ken veel mensen met ADHD en ook veel mensen met een bipolaire stoornis (en zelfs mensen met beide aandoeningen) die prima ouders zijn.
Kortom: ik denk dat statistiek (voor zover je die al zou kunnen toepassen op een bepaalde persoon) niet de doorslag zal geven bij de vraag of jullie wel of geen kinderen willen krijgen.
Vriendelijke groet,
Ralph Kupka
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 november 2022