Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn er manieren om mijn hoofd rustiger te krijgen?

Vraag

Geachte heer Van Os,

Ik heb veel last van obsessieve gedachten. Mijn hoofd staat nooit stil. Ik moet continu gevoelens uitzoeken, herhalen, eraan terugdenken, angstige gevoelens uit het verleden oproepen en zoeken hoe ik daar toen mee omging.

Is er een (natuurlijke) manier om het hoofd rustiger te krijgen?

Ik ben nu bijna de hele dag in een toestand van angst waar het voorheen af en toe een kleine paniekaanval was.

Dank u wel.

Antwoord

Hey E., dank voor je vraag!

Wat je beschrijft, klinkt echt ontzettend vermoeiend — het gevoel alsof je hoofd nooit uit kan staan, constant dat ‘zoeken’ naar verbanden en verklaringen. Het is alsof je brein op een loopband staat en je maar blijft rennen, terwijl je eigenlijk gewoon even wil zitten en ademhalen.

Het mooie is dat er wel manieren zijn om meer rust te vinden, zonder meteen naar zware middelen te grijpen. Vaak zijn obsessieve gedachten en dat eindeloze herkauwen van angst een soort ‘overdrive’ van je brein dat probeert alles te controleren. Maar controle is eigenlijk een illusie. Hoe harder we proberen alles onder controle te krijgen, hoe meer onze gedachten door elkaar beginnen te lopen, alsof we onszelf alleen maar verder vastdraaien in een knoop.

Een van de eerste stappen is erkennen dat je brein soms een beetje op hol slaat en dat dat oké is. Dat klinkt misschien gek, maar door je niet té veel te verzetten tegen die stroom van gedachten, kun je paradoxaal genoeg juist meer rust vinden. En daar komen dingen als mindfulness en ACT (Acceptance and Commitment Therapy) om de hoek kijken. Niet om je gedachten te stoppen — dat is bijna onmogelijk — maar om er anders mee om te gaan. In plaats van elke gedachte te willen beheersen of te willen ‘oplossen’, kun je leren ze gewoon te laten passeren, een beetje zoals wolken die voorbijdrijven.

Heb je weleens geprobeerd om te focussen op je ademhaling of op je lichaam, bijvoorbeeld via meditatie of mindfulness? Dit helpt om je aandacht te verleggen van die constante stroom gedachten naar het hier-en-nu. Er zijn veel simpele technieken die je kunnen helpen om die malende gedachten even te laten voor wat ze zijn, zoals een korte bodyscan of focussen op je ademhaling, zelfs maar een paar minuten per dag. Dit helpt om je aandacht even uit die gedachtenstroom te trekken en te verankeren in iets concreets — je lijf, je adem, het moment zelf.

Soms helpt het ook om je lichaam letterlijk te resetten met lichaamsgerichte therapieën. Heb je ooit gehoord van dingen zoals trauma-gerelateerde spanningsoefeningen (Tension Release Exercise, TRE)? Het lichaam kan namelijk spanningen vasthouden, en door bepaalde bewegingen en houdingen kun je die loslaten. Dit is vaak superhandig als je merkt dat je in je hoofd vastzit en die ‘reset-knop’ even niet kunt vinden.

Wat betreft medicatie en natuurlijke oplossingen, het is altijd belangrijk om voorzichtig te zijn met afhankelijkheid van medicatie. Veel mensen grijpen naar medicijnen voor rust, maar zoals je misschien al hebt ervaren, kan het een dunne lijn zijn tussen tijdelijke verlichting en het gevoel dat je niet meer zonder kunt. Als je nu medicatie gebruikt of denkt aan stoppen, raad ik je zeker aan om het rustig aan te doen met taperingstrips (bijvoorbeeld als je op iets als antidepressiva zit), om te voorkomen dat je in een lastigere situatie terechtkomt dan je al zit.

En je angstgevoelens? Dat is keihard werken. Maar het helpt echt om de angst niet te zien als iets wat je moet wegdrukken of vermijden. Het is belangrijk om te leren de angst recht in de ogen te kijken, stap voor stap, zonder meteen overweldigd te raken. In plaats van te proberen de angst volledig weg te krijgen, kun je leren er anders mee om te gaan, zodat de angst niet meer de baas is. En dat kan je echt een gevoel van empowerment geven.

Je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt. Het is superbelangrijk om hulp te blijven zoeken en open te staan voor nieuwe manieren om die rust te vinden. Je hoofd hoeft niet altijd op ‘aan’ te staan, maar het kan wat tijd en oefening kosten om de volumeknop wat lager te zetten. Er is altijd hoop!

Hope this helps en kijk vooral even verder op PsychoseNet, want er zijn nog veel meer manieren om je weg naar rust te vinden.

Greetz Jim

EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:

  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
  • Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
  • Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
  • Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 25 september 2024

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Behandeling

Lees ook