Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoort de vermoeidheid bij schizofrenie en moet ik dit gewoon accepteren?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben een vrouw van 32 jaar oud en worstel al sinds mijn elfde met psychische problemen (diagnose schizofrenie).

Op het moment slik ik een lage dosering amitriptyline en amisulpride, en zo op het eerste gezicht gaat het heel goed en heb ik niets te klagen. Ik slaap goed, eet goed, doe boodschappen, sport en zorg voor mijn hond.

Maar het kost allemaal zo ontzettend veel energie. Ik heb begin van het jaar dagbesteding geprobeerd, maar dat kon ik er echt niet bij hebben. Ik doe heel weinig vergeleken met gezonde mensen, en toch ben ik vaak heel moe en moet ik veel rusten.

Nu is mijn vraag: in hoeverre moet ik accepteren dat dit bij schizofrenie hoort? Of moet ik strenger voor mijzelf zijn en niet toegeven aan de vermoeidheid?

Antwoord

Hey S.!

Dank voor je vraag – en indrukwekkend hoe goed je het hebt gedaan!

De moeheid kan natuurlijk te maken hebben met de amisulpride – heb je zelf die indruk of heeft het niets met de medicatie te maken voor je gevoel?

Als het met de medicatie te maken heeft kan een dosisverlaging soms soelaas bieden.

Verder denk ik dat je moet uitsluiten dat er geen onderliggende aandoening is zoals suikerziekte – want daar word je moe van en de medicatie die je gebruikt kan suikerziekte veroorzaken.

Ook denk ik dat het de moeite waard is om de schildklier te onderzoeken – een trage schildklier veroorzaakt ook moeheid.

Als dit allemaal niet de oorzaak is kun je overwegen je bij te laten staan door een energetische coach die je helpt om heel langzaam je energieniveau op te bouwen en uit te breiden. Vaak beginnen mensen iets, zoals dagbesteding, maar is het nog te veel en kunnen ze het niet bolwerken. Iemand die je helpt het langzaam op te bouwen kan beter werken.

Verder is de vraag of je zo eigenlijk wel tevreden bent of dat je juist graag meer zou willen doen. Als je eigenlijk best tevreden bent met je leven kun je je afvragen of je jezelf wel moet duwen om meer te ondernemen…. Je hebt tenslotte al veel bereikt!

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 19 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
schizofrenie

Lees ook