Antwoord
Beste A.,
Dat je klachten bij een dosis van 8.4 mg terugkomen wijst op het optreden van onttrekkingsverschijnselen. Dat betekent dat de manier waarop je nu probeert af te bouwen, met behulp van een weegschaal en/of druppeltjes, voor jou niet nauwkeurig genoeg is en/of te snel gaat. Als je hiermee door zou gaan dan zullen je klachten steeds erger worden. Dat moet je dus vooral niet doen.
Wat je wel moet doen is wat je al aan het doen bent: met je behandelaar overleggen hoe je op een meer nauwkeurige manier dan met die weegschaal of die druppeltjes, geleidelijk genoeg en verantwoord kunt afbouwen. Praktisch gezien kan dat op dit moment alleen door gebruik te maken van afbouwmedicatie (taperingstrips) die je behandelaar aan jou kan voorschrijven.
Het is niet verstandig om bij voorbaat uit te gaan van een vaste periode voor het afbouwen. Het werkt veel beter om tijdens het afbouwen goed op te blijven letten hoe dat voor jou gaat zodat het afbouwschema snel kan worden aangepast als dat nodig is. Bij taperingstrips zit tegenwoordig een eenvoudig zelfmonitoringformulier dat jou en je huisarts hierbij zal helpen.
De periode van 8 weken die je huisarts voorstelt is waarschijnlijk aan de (te) korte kant, omdat je nu al, bij 8.4 mg, klachten krijgt. Terwijl je ook nu al probeert om zo zorgvuldig mogelijk af te bouwen. Een periode van minimaal 3 maanden is als richtpunt realistischer en verstandiger. Of het eventueel nog langzamer moet zal dan, als je zorgvuldig monitort, vanzelf blijken.
Dat je huisarts niet overtuigd is van de werking van de taperingstrips is niet terecht. We hebben aangetoond dat afbouwen met afbouwmedicatie veel beter werkt dan zoals dat in de praktijk tot nu toe ging. Als je huisarts hier meer over wil weten kun je hem wijzen op de artikelen hieronder. Daarin vindt hij de onderbouwing waar hij behoefte aan heeft.
(1) Taperingstrips als hulpmiddel om antidepressiva verantwoord af te kunnen bouwen.
https://www.npfo.nl/artikel/taperingstrips-als-hulpmiddel-om-antidepressiva-verantwoord-af-te-kunnen-bouwen
(2) Psychiatrische patiënt zeer gebaat bij afbouwmedicatie.
www.pw.nl/achtergrond/2019/psychiatrische-patient-zeer-gebaat-bij-afbouwmedicatie.
(3) How user knowledge of psychotropic drug withdrawal resulted in the development of person-specific tapering medication. Therapeutic Advances in Psychopharmacology 2020. Accepted for publication.
https://iipdw.org/user-knowledge-psychotropic-drug-withdrawal/.
Dit is een review over de ontwikkeling van afbouwmedicatie dat zeer binnenkort verschijnt, maar waarvan een preprint al beschikbaar is. Hierin worden aan het eind de zelfmonitoringformulieren besproken die ik hierboven noemde.
Meer informatie over (voorschrijven van) taperingstrips vind je hieronder.
Ik hoop dat dit antwoord je verder zal helpen.
Met vriendelijke groet,
Peter
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 16 juni 2020