Ik zou graag een second opinion willen, en hulp bij het afbouwen van psychofarmaca.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Ik zou graag een second opinion willen, en hulp bij het afbouwen van psychofarmaca.
Beste P.,
Kun je wat meer vertellen over die wens van second opinion? Wat verwacht je? Wat is het probleem?
Het is dus niet een ‘aandoening’ die behandeling vraagt. Eerder is het iets dat je zelf kunt ‘managen’ – met enige ondersteuning. Het is een kwestie van het juiste tempo vinden en vooral tussentijds stabiliseren als de onttrekking te heftig is.
Begeleiding anders dan door de huisarts is in de praktijk meestal niet echt noodzakelijk, en voor tussentijds advies kun je altijd via het online spreekuur van PsychoseNet terecht.
De ervaringsdeskundigheid van de Vereniging Afbouwmedicatie is belangrijk, omdat afbouwen meer is dan pillen stoppen alleen. Het is ook een proces van empowerment (vertrouwen op je eigen mentale weerbaarheid) en ontdekken wie je werkelijk bent zonder pillen. Als je stopt met psychiatrische medicatie krijg je vaak meer gevoel en komt de wereld meer binnen. Dit vergt een aanpassing.
Wat betreft de bredere inkadering en steun is het ook altijd goed om te kijken of er een of meerdere personen uit je netwerk bereid zijn om hierbij te helpen, je werkt dan als het ware met je eigen ‘resourcegroep‘ wat in de praktijk goede resultaten geeft….
Dat wil zeggen: aandacht voor voeding, bewegen, slapen, structuur & regelmaat en sociale interactie. Deze dingen zijn essentieel om je erdoorheen te slepen.
Afbouwadvies Regenboog Apotheek:
Voor het bepalen van het juiste afbouwtraject zijn er vele aspecten waar rekening mee gehouden moet worden zoals; duur van het gebruik, dosering, eerdere mislukte pogingen, angst voor afbouwen, etc. Deze individuele eigenschappen van de persoon die af wil bouwen zijn anders voor iedereen en zodoende kan het bepalen van een verantwoord afbouwtraject een lastige opgave zijn.
Vanwege het feit dat de Regenboog Apotheek veel verzoeken krijgt over advies m.b.t. het te bepalen afbouwtraject heeft men daar besloten om de behandelaar en patiënt de mogelijkheid te bieden om een aanvraag te doen voor een advies voor het afbouwtraject. Deze aanvraag is kosteloos en vrijblijvend.
Door te klikken op de gewenste medicatie kun je het document downloaden met alle informatie over afbouwen. Pagina 3 van het formulier is het formulier dat je nodig hebt voor de aanvraag van een advies over het afbouwtraject.
Hope this helps!
Greetz Jim