Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is emeritus Hoogleraar Psychiatrie (Bipolaire Stoornissen) bij het Amsterdam UMC / locatie VUmc. Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).

Waar kan ik terecht voor hulp voor mijn zoon en ons als gezin?

Vraag

Mijn zoon is vier jaar geleden opgenomen in het ziekenhuis omdat hij niet meer at en uiteindelijk ook niet meer dronk. Hij moest toen aan het infuus.
Hij is toen bij een psychiater in het ziekenhuis geweest, waar wij geen informatie van krijgen.
Na deze periode heeft hij met golfbewegingen problemen met eten, hij krijgt spanning op zijn keel en heeft geen honger zoals hij zelf aangeeft.

De laatste weken heeft hij dit wel heel erg en wij maken ons hier zorgen om.
Tevens praat onze zoon bijna niet over zijn gevoelens. Zijn gevoelens zijn heel vlak, wij kunnen niet zien of hij ergens mee zit, blij is of verdrietig.

Mijn vrouw wordt van alles heel zenuwachtig en dit beïnvloedt het hele gezin.
Mijn zoon is ondertussen 20 jaar en woont nog bij ons.
Mijn vraag is: hoe en waar kan ik terecht voor hulp voor het hele gezin?

Antwoord

Beste J.,

Ik raad familieleden van iemand met een psychische aandoening altijd aan om eerst eens gezamenlijk naar een afspraak bij de behandelaar (psychiater of psycholoog) te gaan om de gezinssituatie te bespreken, de invloed die dit heeft op alle gezinsleden inclusief de persoon met klachten. Dan kun je bezien of er een aparte behandeling voor het gezin of voor een van de gezinsleden nodig is.

Als je met z’n allen gaat, is er ook een groot probleem met het beroepsgeheim. Bedenk dat als je zonder de patiënt een behandelaar benadert, die niet veel mag en dus kan zeggen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 14 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook