Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kijk jij aan tegen het inzetten van een hulphond bij psychotrauma?

Vraag

Hey Jim,

Ik wil mijn (zeer geschikte) pup opleiden tot hulphond, maar de financiering is een drama. De zorgverzekeraar en gemeente vinden dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor effectiviteit van een hulphond bij niet-militaire PTSS, psychose, bipolariteit en angst- en paniekklachten.

Ik vind dat ik net zo goed recht heb op een hulphond na mijn traumatisch leven als een oud-militair. En ik ben ervan overtuigd dat een hulphond de samenleving en zorgverzekeraar veel geld zal besparen.

Wat kun jij hierover zeggen?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Hey M.,

Dank voor je vraag! Het argument van wetenschappelijk bewijs is onzin – alle behandelingen die uitgaan van relatie, ritueel, raamwerk en rationale zijn evidence-based in de ggz. De nadruk op ‘evidence-based’ in de zin van een randomised controlled trial is een smoes om niet te vergoeden – de ggz is voor de verzekeraars verlieslatend en daarom houden ze alles tegen.

Desalniettemin kun je het volgende in een aanvraag naar voren brengen om een verzekeraar te overtuigen dat ze jouw hulphond zouden moeten bekostigen in verband met jouw psychotraumatische klachten:

  • Medische noodzaak. Benadruk dat een hulphond voor jou een medische noodzaak is, vanwege je psychotraumatische klachten. Je zou kunnen aangeven dat jouw behandelaar of arts de hulphond als een essentieel onderdeel van jouw behandelplan beschouwt.
  • Verbetering van de kwaliteit van leven. Leg uit hoe een hulphond jouw kwaliteit van leven kan verbeteren, bijvoorbeeld door je gevoelens van angst en depressie te verminderen, je te helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen en je te ondersteunen in sociale situaties.
  • Kostenbesparing op lange termijn. Geef aan dat de bekostiging van een hulphond op de lange termijn kostenbesparend kan zijn voor de verzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld doordat je dankzij de hulphond minder vaak medische hulp of therapie nodig hebt, waardoor de kosten voor de verzekeraar zullen afnemen.
  • Wettelijke verplichtingen. Afhankelijk van wetgeving rond zorg, kan het zijn dat verzekeraars verplicht zijn om hulphonden te vergoeden voor mensen met psychotraumatische klachten. Verwijs naar relevante wetten en regelgeving die in jouw voordeel zouden kunnen werken. De zorgverzekeringswet is best breed in die zin.
  • Vergelijking met andere behandelingen. Wijs erop dat verzekeraars vaak andere behandelingen vergoeden die vergelijkbaar zijn in doel en kosten, zoals psychotherapie, medicatie of andere vormen van ondersteuning. Een hulphond zou een vergelijkbare investering kunnen zijn voor de verzekeraar, met mogelijk betere resultaten voor jouw specifieke situatie.
  • Maatschappelijke acceptatie. Benadruk dat hulphonden steeds meer geaccepteerd worden als een waardevolle en effectieve behandeling voor mensen met psychotraumatische klachten en andere aandoeningen. Hierdoor zou het voor een verzekeraar ook logisch zijn om deze behandeling te vergoeden.

Zorg ervoor dat je alle relevante medische documentatie en ondersteunende verklaringen van zorgverleners bij de hand hebt om jouw argumenten kracht bij te zetten.

Succes!!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 28 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
hulphond
Trauma

Lees ook