Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan hypnotherapie helpen bij trauma en dwanggedachten?

Vraag

Beste heer Van Os,

Kan hypnotherapie helpend zijn om mijn trauma’s tijdens mijn heftige depressie een plek te geven?

Ik heb last van dwanggedachten over bepaalde heftige dingen die gebeurd zijn, deze kunnen zich telkens blijven herhalen en zijn erg opdringerig. Ik heb al imaginaire exposure gehad en ga wekelijks naar een psycholoog. Echter lijkt dit niet voldoende. Ik ben zo bang dat deze dwanggedachten over de gebeurtenissen blijvend zullen zijn.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste J.,

Dank voor je vraag!

Je bent nu nog bezig met de behandeling en wat er gebeurt, is dat je je zorgen begint te maken dat het niet werkt. Door deze zorgen raak je in een negatieve stemming waardoor de kans dat de behandeling gaat werken weer kleiner wordt.

Het is dus belangrijk dat je je anders gaat proberen te verhouden tot je zorgen dat de intrusies/dwang machtig is en je in je greep heeft, en dat je nooit meer beter zal worden. Dit kan door bewust te proberen je assertiever op te stellen ten opzichte van de negatieve dingen in je mentale ruimte. Jij hebt ook iets te zeggen! Via meditatie en yoga kun je bijvoorbeeld meer afstand proberen te creëren tussen jezelf en de intrusies/dwang. Hard werken, maar het kan.

Verder kan hypnotherapie effectief zijn bij de behandeling van trauma. Trauma kan diepe emotionele littekens achterlaten die het dagelijks functioneren van je kunnen beïnvloeden. Hypnotherapie kan worden gebruikt om de onderliggende emotionele pijn en stress van het trauma aan te pakken, en om je te helpen bij het verwerken en begrijpen van de ervaring. Dus ja, het kan als je wil. Ik weet niet of het bij je gaat werken – iedereen reageert er anders op, maar het kan wel als je iemand kent die dat toepast en de psycholoog bij wie je nu in behandeling bent vindt het goed.

In hypnotherapie word je in een ontspannen staat van bewustzijn gebracht waarin suggesties worden gegeven om veranderingen in gedachten, gevoelens en gedrag te bewerkstelligen. Bij de behandeling van trauma kan hypnotherapie worden gebruikt om je te helpen ontspannen, je angsten te verminderen en de ervaring opnieuw te beleven op een meer gecontroleerde manier. Dit kan je helpen om de emoties die je hebt ervaren te verwerken en los te laten.

Hypnotherapie kan ook helpen om negatieve overtuigingen die het gevolg zijn van trauma te veranderen. Vaak ontwikkelen mensen – en dit lijkt bij jou ook het geval – na traumatische ervaringen bepaalde overtuigingen over zichzelf en de wereld om hen heen, die hen kunnen belemmeren. Hypnotherapie kan deze negatieve overtuigingen helpen omkeren en vervangen door positievere gedachten en gevoelens.

Het is belangrijk op te merken dat hypnotherapie slechts één van de vele vormen van therapie is! Ook is het zo dat verschillende soorten trauma verschillende benaderingen kunnen vereisen. Het is dus belangrijk om dit allemaal met je psycholoog te bespreken….

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 4 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Behandeling
dwanggedachten
exposure
Trauma

Lees ook