Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik wil af van mijn lijden maar euthanasie vind ik heel ingrijpend; hoe moet ik verder?

Vraag

Beste Jim,

Al sinds ik een jong meisje ben worstel ik met mezelf. Ik ben veel gepest en in de loop der jaren werden mijn klachten steeds erger; gevoeliger voor geluiden, lastig om me te verhouden tot mensen, mezelf niet goed genoeg vinden en enorme woede en frustratie.

Ik heb geen groot sociaal netwerk, dus ik zit voor mijn idee vaak alleen met m’n wanhoop. Met name de gevoeligheid voor geluiden geeft aan dat ik me echt niet goed voel, en het gevoel bekruipt me steeds meer dat ik rust wil ervaren.

We zien steeds meer over euthanasie als mogelijkheid bij psychisch lijden. Ik ben nu 29 en ik worstel al met mezelf zolang ik me kan herinneren. Toch vind ik euthanasie heel ingrijpend, alleen ik wil graag van mijn lijden af en rust.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste L.,

Dank je wel dat je dit zo open deelt. Wat je beschrijft raakt me. Het gevoel dat je al zo lang worstelt en dat je lijden zo aanwezig is, kan enorm zwaar zijn. Ik snap heel goed dat je op zoek bent naar rust – echte rust, iets dat verder lijkt dan wat je tot nu toe hebt ervaren. Het feit dat je dit nu deelt, zegt me dat je ergens – hoe klein ook – nog een vonkje hebt dat op zoek is naar een andere weg.

Wat me opvalt in je verhaal is dat het lijkt alsof je leven voortdurend wordt beheerst door een innerlijke strijd. Veel van wat je beschrijft – de gevoeligheid voor geluiden, de worsteling met jezelf, die intense gevoelens van wanhoop – kan heel goed passen bij hoe trauma zich in je systeem vastzet. Misschien is dat iets waar je jezelf in kunt herkennen: dat je vanbinnen meerdere ‘delen’ hebt die steeds om aandacht vechten.

In traumatherapie spreken we vaak over traumadelen. Je hebt bijvoorbeeld een deel dat heel erg vastzit in het verleden – het traumadeel dat al die pijn en kwetsbaarheid met zich meedraagt. Daartegenover staat vaak een overlevingsdeel dat je probeert te beschermen door je af te sluiten, boos te worden, of alles te onderdrukken. Dat overlevingsdeel wil je veilig houden, maar doet dat soms op manieren, die je nu meer kwaad dan goed doen. En dan is er ook nog een gezond deel in jou, hoe klein en stil het soms ook lijkt. Dat deel zoekt naar balans, verbinding, en een weg vooruit. Het feit dat je je verhaal deelt en contact zoekt, is een teken dat dat gezonde deel nog springlevend is.

Wat vaak helpt in een situatie zoals de jouwe, is een benadering die met alle delen rekening houdt en werkt aan het herstellen van die innerlijke balans. Trauma-georiënteerde therapieën kunnen hierbij een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan EMDR (voor het verwerken van oude pijn) of het comprehensive resource model, dat je helpt om vanuit veiligheid moeilijke emoties te doorleven. Ook somatic experiencing of sensorimotor psychotherapy kan helpen om die spanning die in je lichaam vastzit, langzaam los te maken. Soms voel je de trauma’s letterlijk in je lijf – die overprikkeling van geluiden bijvoorbeeld, dat zit vaak diep in je zenuwstelsel verankerd.

Je gevoel van eenzaamheid, dat je er vaak alleen voor staat, kan ook een belangrijke sleutel zijn. Mensen die trauma’s hebben doorgemaakt, voelen zich vaak afgesneden van de wereld en anderen. Het is geen wonder dat het zoeken naar verbinding dan moeilijk is, maar het kan wel een krachtige manier zijn om weer op te bouwen. Misschien kun je met een ervaringsdeskundige kijken of er een plek is, zoals een herstelacademie of een groep, waar je in kleine stappen weer contact kunt maken met anderen die begrijpen wat je doormaakt.

En die rust waar je zo naar verlangt – die komt niet van de ene op de andere dag, maar je kunt beginnen met hele kleine dingen. Misschien een ademhalingsoefening, een korte wandeling, of zelfs iets creatiefs zoals tekenen of schrijven. Dit soort dingen klinkt soms simplistisch, maar ze helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en ruimte te maken voor dat gezonde deel in jou.

Tot slot wil ik iets zeggen over je gedachte aan euthanasie. Het is niet ongewoon dat mensen met intense pijn en een zwaar leven verlangen naar rust in die vorm. Maar vaak gaat die wens over het stoppen van het lijden, niet van het leven zelf. Het lijden voelt nu als allesoverheersend, maar er zijn echt manieren om dat lichter te maken. Het kan tijd kosten, ja, maar het feit dat je dit nu deelt, laat zien dat je bereid bent om naar mogelijkheden te kijken.

Als je behoefte hebt aan meer ondersteuning, kun je altijd terecht op onze chat.

Greetz Jim

NB Bespreek verandering van medicatie altijd eerst met je voorschrijvende arts, ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van mijn adviezen. Bedenk je dat mijn adviezen altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Ik heb je immers niet persoonlijk onderzocht.

EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:

  • Wil je met iemand chatten? Ga dan naar onze chat en verrijk jezelf met een herstelondersteunende chat met een van onze medewerkers.
  • Wil je een blog schrijven over je ervaring met een onderwerp relevant voor PsychoseNet? Kijk hier voor informatie.
  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
  • Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
  • Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
  • Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
  • Ben je op zoek naar traumawebsites, kijk dan op traumanet of stichting trauma en dissociatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 26 november 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
euthanasie
psychisch lijden
Trauma

Lees ook