Over twee weken heb ik een gesprek over elektroconvulsietherapie (ECT). De bedoeling is dat ik ECT krijg, maar ik heb eigenlijk onder druk ‘ja’ gezegd. Ik durf niet en wil ook eigenlijk niet.
Wat moet ik nu doen?
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Over twee weken heb ik een gesprek over elektroconvulsietherapie (ECT). De bedoeling is dat ik ECT krijg, maar ik heb eigenlijk onder druk ‘ja’ gezegd. Ik durf niet en wil ook eigenlijk niet.
Wat moet ik nu doen?
Hey W.,
Het is voor mij logisch dat je je onzeker en angstig voelt over de voorgestelde behandeling, vooral als je onder druk hebt toegezegd. Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt met het behandelplan en dat je de ruimte hebt om je zorgen en twijfels te bespreken. Wat te doen?
Tijdens het gesprek is het cruciaal om open en eerlijk te zijn over je gevoelens en twijfels. Leg uit dat je je onder druk voelde om ‘ja’ te zeggen en dat je nu onzeker bent over de behandeling.
Bereid een lijst met vragen voor die je wilt stellen over de behandeling. Bijvoorbeeld:
Wat zijn de verwachte voordelen van deze behandeling?
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen en risico’s?
Zijn er alternatieve behandelingen die minder ingrijpend zijn?
Hoe zal de behandeling worden gemonitord en aangepast indien nodig?
Als je je nog steeds niet zeker voelt na het gesprek, vraag dan om meer tijd om een beslissing te nemen. Het is belangrijk dat je volledig geïnformeerd bent en je comfortabel voelt met je keuze.
Overweeg om een familielid, vriend of vertrouwenspersoon mee te nemen naar het gesprek. Hun aanwezigheid kan je helpen om je gesteund te voelen en om belangrijke vragen te stellen die je misschien zelf vergeet.
Vraag je behandelaar of er minder ingrijpende alternatieven zijn die je kunt overwegen. Soms zijn er meerdere wegen naar herstel, en het is belangrijk om te weten welke opties beschikbaar zijn.
Jouw comfort en welzijn zijn het allerbelangrijkst. Als iets niet goed voor je voelt, is het belangrijk om dat te uiten. Jouw instemming en vertrouwen in de behandeling zijn cruciaal voor het succes ervan.
Als je nog steeds twijfels hebt, overweeg dan om een second opinion te vragen bij een andere psychiater of behandelaar. Het kan waardevol zijn om een ander perspectief te krijgen.
Onthoud dat jij de regie hebt over je behandeling en dat het belangrijk is dat je je stem laat horen. Het is jouw recht om volledig geïnformeerd en betrokken te zijn bij de beslissingen die jouw gezondheid aangaan.
Succes!
Greetz Jim