Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Is het slim om in één keer over te stappen op diazepam?

Vraag

Hallo Peter,

Mijn behandelaar wil mij in één keer overzetten van oxazepam 60 mg naar diazepam 20 mg.

Is dit wel zo’n goed idee? Ik dacht namelijk dat zo’n overstap geleidelijk moest gaan, in kleine stappen.

Kunt u mij hierover advies geven?

Dank u wel!

Antwoord

Beste K.,

Voordat ik je vraag beantwoord wil ik je er graag op wijzen dat ik zelf geen arts ben maar onderzoeker en ervaringsdeskundige, met kennis over en ervaring met afbouwen van medicatie. Antwoorden en uitleg die ik geef zijn uitdrukkelijk niet bedoeld als medisch advies en mogen ook niet als zodanig worden opgevat. Voor medisch advies moet je bij je behandelaar zijn, aan wie je dit antwoord uiteraard kunt laten lezen.

Bij het overstappen (switchen) van de oxazepam op diazepam moet zo goed mogelijk rekening worden gehouden met de snelheid waarmee deze middelen na inname weer uit je lichaam verdwijnen. Bij oxazepam gaat dat drie tot vijf keer zo snel als bij diazepam. Omdat dat zo is, loop je als je in één keer probeert om die overstap te maken een behoorlijk risico dat je daardoor klachten gaat krijgen die je hopelijk kunt voorkomen door op een betere manier over te stappen.

Hoe die betere manier er dan uit moet zien is iets dat je het beste kunt vragen aan een apotheker. Hij/zij is speciaal opgeleid om met zulke verschillen tussen medicijnen zo goed mogelijk rekening te houden. Als je zo’n advies vraagt dan vermoed ik dat de apotheker, zoals je zelf al suggereert, een overgang voor zal stellen in meerdere stapjes.

Je zegt er in je vraag niets over, maar als het zo is dat je die overstap van oxazepam op diazepam wilt gaan maken omdat je wilt proberen om met je oxazepam te stoppen, dan wil ik je er graag op wijzen dat het niet nodig is om daarvoor eerst op diazepam over te stappen. Ook zonder zo’n overstap is het prima mogelijk om je oxazepam geleidelijk en verantwoord af te bouwen.

Hoe je dat dan kunt doen, en hoe je behandelaar je daar goed bij kan helpen wordt uitgebreid uitgelegd in het PsychoseNet Webinar Afbouwen Psychiatrische Medicaties (zie hieronder). Ik nodig je van harte uit om dat een keer rustig te bekijken en daar dan zelf rustig over na te denken. Dan weet je daarna zelf hopelijk wat voor jou verstandig is om te doen.

Ik hoop dat je met dit antwoord geholpen bent.

Met vriendelijke groet,

Peter

WEBINAR MET UITLEG OVER AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switchstrips en strips op maat) en hoe die kunnen worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl en voor België: www.taperingstrip.be.

PERSOONLIJK ADVIES BIJ HET KIEZEN VAN EEN AFBOUWSCHEMA
Ook kunnen behandelaars bij de apotheker een persoonlijk advies vragen voor een afbouwschema voor een patiënt.

UITLEG OVER DE ONTWIKKELING VAN TAPERINGSTRIPS, hoe die werken en hoe die kunnen worden voorgeschreven wordt ook gegeven in dit blog:
https://madinthenetherlands.org/onttrekking-veilig-en-op-maat-afbouwen-psychofarmaca/.

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

Beantwoord door: Peter Groot op 15 februari 2025

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
switchen

Lees ook