Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is mijn intelligentie na verschillende psychosen achteruitgegaan?

Vraag

Beste Jim,

Ik ben psychosegevoelig en herstellende van mijn zesde psychose. Ik doe al jaren niks meer op niveau en heb het idee dat mijn intelligentie achteruit is gegaan.

Kan het dat mijn intelligentie achteruitgaat?

Groet,

P.

Antwoord

Hey P.!

Ontzettend moeilijk dat je het gevoel hebt dat je intelligentie achteruitgaat, zeker in een tijd waarin je herstel en opnieuw opbouwen al zo’n uitdaging is. Het is niet ongewoon dat psychosegevoeligheid en de impact van meerdere psychosen over de jaren kunnen zorgen voor veranderingen in cognitieve functies, zoals geheugen, concentratie en helder denken. Dit kan soms ook de indruk wekken dat je minder scherp bent dan voorheen, wat echt heel frustrerend kan zijn.

Daarnaast kunnen factoren zoals medicatie, gebrek aan prikkels op niveau, normale veroudering en de gevolgen van langdurige stress en ontregeling hieraan bijdragen. Het hoeft echter niet te betekenen dat je intelligentie daadwerkelijk achteruit is gegaan. Soms speelt ook een soort cognitieve ‘vermoeidheid’ mee, waarbij je hersenen zich minder snel herstellen of minder flexibel zijn na zo’n heftige periode.

Er zijn manieren om je brein weer te prikkelen en langzaam op te bouwen. Denk aan het oppakken van activiteiten die je vroeger leuk vond of nieuwe dingen leren op je eigen tempo, zonder jezelf teveel druk op te leggen. Herstel kan een grillig proces zijn, met ups en downs, en soms vraagt het om wat experimenteren met hoe je je oude interesses weer kunt aanwakkeren. Lotgenotencontact of een herstelacademie kan ook een plek zijn om dat in stapjes weer op te pakken.

Wat je voelt en ervaart is echt, en het is belangrijk om jezelf daarin serieus te nemen. Als het gevoel van achteruitgang aanhoudt, kan het ook goed zijn om dit met je behandelaar te bespreken. Samen kunnen jullie kijken of er misschien aanvullende ondersteuning mogelijk is, bijvoorbeeld cognitieve training of psycho-educatie, om die veerkracht weer wat op te bouwen. Het kan een weg zijn met kleine stapjes, maar blijf hopen dat er toch mogelijkheden zijn om weer die scherpte en energie wat terug te vinden….

Sterkte P.,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 22 augustus 2024

Gerelateerd

Meer over

intelligentie
Psychosegevoeligheid

Lees ook