Geachte professor van Os.
Ik heb de indruk dat er ontzettend veel gedaan wordt om het stigma rond psychose uit de wereld te helpen en dat mede daarom mensen met een psychosegevoeligheid hierover gemakkelijker praten. Maar dat anderzijds een reeks andere psychische kwetsbaarheden een beetje in de kou blijven staan zoals bv. persoonlijkheidsproblemen, hechtingsproblematiek bij volwassenen (als gevolg van eerder opgelopen trauma), A.N….
Heeft dat misschien te maken met het feit dat u en anderen zeggen dat “schizofrenie niet bestaat” en dat daarmee een psychosegevoeligheid kan ‘verdwijnen’. Maar dat mensen met een persoonlijkheidsproblematiek moeten leren leven met deze psychische kwetsbaarheid omdat je moeilijk je persoonlijkheid kan verloochenen of veranderen?
Het kan zijn dat ik een verkeerde redenering maak, maar ik ben enkel ervarings(des)kundige en geen psychiater of andere professional.
Antwoord
Hey E,
Dank voor je vraag! Wat wij zeggen over psychose geldt voor alle psychische kwetsbaarheden, namelijk dat de symptomen kunnen verdwijnen, maar dat de kwetsbaarheid (in dit geval psychosegevoeligheid) blijft bestaan.
Wij gaan er van uit dat ieder mens vroeger of later tegen bepaalde psychische kwetsbaarheden oploopt en daardoor zichzelf gedeeltelijk opnieuw moet uitvinden – de kwetsbaarheid moet worden geïntegreerd in de identiteit en het verhaal van de persoon en soms gaat dat gepaard met het vinden van nieuwe doelen in het leven.
Kwetsbaarheden komen vaak tot uiting in relaties met anderen. Ik lees dat dit ook bij jou het geval is en dat dit een zware wissel trekt op je bestaan.
Je hebt zeker gelijk om aandacht te vragen voor hechtingsproblematiek na trauma, sterker: het is fantastisch dat je hier voor opkomt.
Trauma’s spelen een rol bij bijna alle groepen van aandoeningen en kwetsbaarheden, en veel van de effecten lopen inderdaad via impact op de hechting. Ook bij psychosegevoeligheid zijn effecten vaak terug te voeren tot trauma’s en onveilige hechting.
Ik hoop echt van harte dat ook jij de kwetsbaarheid een plek kan geven en er zodanig mee om leert gaan dat ook de relaties met andere mensen makkelijker en vanzelfsprekender worden.
Dank voor het naar voren brengen van dit belangrijke thema.
Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017