Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Is er meer over kundalini en crisis bekend?

Vraag

Ik las in een antwoord op een vraag van augustus 2019 een verwijzing naar een website over kundalini crisis. Deze link is ongeldig. Weet u een andere betrouwbare website waar ik meer informatie kan vinden?

Ik heb zelf een jaar geleden een kundalini crisis gehad. Ik voelde me echter heel onbegrepen in dit proces, omdat ik met naasten was die totaal niet aan energiewerk doen en waar het woord kundalini voor onbegrip zorgde.
Ik was zelf veel bezig met tantra en het omhoog bewegen van mijn energie.

In een contact  met een psychiater werd mij een antipsychotica voorgeschreven. Ik ben  daar  na een maand weer mee gestopt.

Er werd mij afgeraden te mediteren. Dit heeft eigenlijk voor nog meer verwarring gezorgd.

Nu voelt het alsof dat deel er niet mocht zijn en ik voel me er een beetje verloren door.

 

Antwoord

Ik adviseer je om eens te kijken naar de website van Spiritual Emergence Network:www.sennederland.nl
Daar staat veel waardevolle informatie op.

Ik kan me heel goed voorstellen dat je je wat verloren voelt. En dat het advies om niet te mediteren ertoe leidt dat je het gevoel krijgt dat een deel van je er niet mag zijn.
De kundalini-energie is van vitaal belang. En, zoals je zelf hebt ondervonden, is het werken ermee niet vrijblijvend of zonder risico’s.
Als de energie te snel of (ineens) te sterk vrijkomt, kan dat ontregelen; met alle gevolgen van dien.

Een ander risico is dat termen als kundalini en tantra door veel mensen (onterecht) synoniem worden gesteld met seks en seksualiteit, waardoor er al snel een taboe op komt te liggen of er allemaal vooroordelen op worden geplakt. Daar heb jij zo te lezen mee te maken gehad. Kundalini is op te vatten als constructieve, opwekkende levensenergie. Daaronder valt ook de seksuele energie. En het is goed en nodig dat die er is. Dat is iets heel anders dan (het bedrijven van) seks.

Het bewust worden van, en leren hanteren van energie (feitelijk kun je iedere emotie een bepaalde mate van energie toekennen), kan heel bevrijdend zijn en bijdragen aan je persoonlijke groei.
Niet zo vreemd dus dat je je wat verloren voelt als je signalen krijgt dat dit niet in orde is.

Een advies om niet te mediteren, lijkt mij wat erg resoluut. Als je inderdaad een doorlopende psychosegevoeligheid zou hebben, is het zaak extra goed op te passen. Maar de diagnose die je vermeld, wijst niet in die richting.

Het is interessanter om te kijken welke vorm(en) van meditatie geschikt voor je zijn. En op de positieve manier lering te trekken uit de ontregeling die je hebt meegemaakt, dus door niet te fanatiek te oefenen of er heel veel van te willen of van te verwachten.
Positieve lering trek jij sowieso, want je hebt advies en hulp durven vragen en aannemen en bent goed in staat ook goed te kijken wat er wel en niet bij jou past en voor jou klopt.
Mediteren is simpelweg een activiteit om tijdelijk uit de “normale maalstroom” van het dagelijks leven te stappen en wat afstand te creëren tot de alledaagse voortgaande reeks van gedachten en emoties.
Het liefst combineer mediteren met grondingsoefeningen. Besteed niet te veel aandacht aan chakra ’s en energieën of het opwekken daarvan. Zie mediteren vooral als manier om ‘de geest’ tot rust te brengen.

Op de website van SEN lees je veel goede verdere informatie, hopelijk kun je daar verder mee.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Timo van Kempen op 20 april 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Spiritualiteit

Lees ook