Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is medicatie verhogen i.v.m. onrustige slaap logisch?

Vraag

Heeft het zin om Abilify van 10 naar 15 Mg te verhogen, omdat mijn zoon aangeeft dat hij onrustig slaapt en veel droomt?

We zijn in december van 15 naar 10 gegaan omdat we langzaam af wilden bouwen. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat we dat zonder medeweten van de psychiatrisch verpleegkundige hebben gedaan. Tijdens laatste gesprek vond de nieuwe psychiater en vervangend verpleegkundige hem heel helder. Wel vertelden we dus dat hij aangeeft veel te dromen. Ons verzoek is steeds om hier d.m.v. gesprekken iets aan te doen en hem te leren hiermee om te gaan.

Nu vertelde mijn zoon zojuist dat ze de medicatie hebben verhoogd naar 15 Mg: Niet omdat hij weer in een psychose raakt, maar om te kijken of hij beter slaapt. Wij vinden dat heel erg raar.. We vragen al zo lang om psychotherapie, maar het lijkt of alles met medicatie opgelost moet worden. Het maakt me woest!

Antwoord

Dank voor je vraag!

Het zou zin hebben als er eerder bij hem duidelijk bewijs was dat 15mg de betere dosis is en niet 10mg, vooral met betrekking tot de slaap. Is dat er?

Je moet voorzichtig zijn om bij iedere verandering in de geestesgesteldheid de medicatie reactief te gaan veranderen, tenzij je echt goed bewijs hebt dat dit in de gewenste richting gaat werken. Onrust kan een ook een bijwerking zijn van abilify, overigens.

Maar goed, het is allemaal erg moeilijk te voorspellen en zeer persoonlijk hoe het gaat uitwerken. Wat ze in ieder geval moeten beloven is dat als het niet werkt ze weer terug moeten naar 10mg – vaak wordt dat dan vergeten en zit hij er weer mee.

Verder moet er inderdaad apart naar het slaapprobleem worden gekeken en waarom ze verwachten dat antipsychotica dat gaan oplossen.

Slaaphygiëne, beweging, dieet zijn ook allemaal belangrijk voor slapen – kan daar verandering in gebracht worden?

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 57
Beantwoord door: Jim van Os op 13 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
slaapproblemen

Lees ook