Beste mevrouw Bok,
Heeft het nut om jaarlijks een hoogbegaafd kind dat vastloopt in het onderwijs te testen?
Hartelijk dank!
Larinda Bok-van der Voet is Specialist Hoogbegaafdheid. Zij begeleidt volwassenen met hoogbegaafdheidskenmerken bij problemen die zij door hoogbegaafdheid ervaren.
Larinda is ervaringsdeskundige en heeft 40 jaar verpleegkundige en managementervaring in o.a. de GGZ en geriatrie. Ze schreef het boek: ‘Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid’.
Beste mevrouw Bok,
Heeft het nut om jaarlijks een hoogbegaafd kind dat vastloopt in het onderwijs te testen?
Hartelijk dank!
Beste M.,
Een intelligentietest is een momentopname en een intelligentietest bij kinderen is één tot twee jaar geldig. Kinderen en jongeren blijven zich ontwikkelen waardoor de uitslag kan schommelen. Bij een test op jonge leeftijd zien we regelmatig dat herhaling van het intelligentieonderzoek een ander beeld geeft. Het is dus soms goed om een onderzoek te herhalen. Maar bij een vastgelopen kind kan het testen extra stress en schooltrauma veroorzaken.
Of frequent testen noodzakelijk is, is per kind verschillend en het is niet mogelijk om hierover via dit medium een persoonlijk advies te geven.
Bij mij komen twee vragen naar boven. Waarom zou er jaarlijks getest moeten worden, en is dit in het belang van het kind?
Mijn advies is: laat altijd testen door een professional met kennis van en ervaring met hoogbegaafdheid bij kinderen. Laten zij bij voorkeur de speciaal voor hoogbegaafde kinderen ontwikkelde intelligentietest KIQT+ gebruiken.
Via deze link lees je meer over signaleren op school en intelligentieonderzoek bij (hoog)begaafde kinderen.
In het Kwaliteitsregister Hoogbegaafdheid en in het ECHA-netwerk vind je gekwalificeerde specialisten op het gebied van hoogbegaafdheid.
Voor verdere vragen over testen bij kinderen, verwijs ik je naar mijn collega’s in bovenstaande registers. Zij zijn beter thuis in de kindproblematiek dan ik. Vraag me iets over volwassenen met kenmerken van hoogbegaafdheid, dan kan ik je wel gefundeerd antwoorden.
Hartelijke groet,
Larinda Bok